Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 317 – 13. februar 2012 – side 7

ACTA

Ophavsretten slår atter kløerne i internettet

Sebastian Skjønberg Andersen

Danmark underskrev i januar ACTA-aftalen. En aftale, der blev vedtaget gennem demokratiets bagdør. Aftalen vil betyde øget overvågning og kontrol.

Kampen om internettet og retten til fri kultur og information ser derved ud til at være gået ind i en ny fase, hvor de store forsøger at gennemtvinge deres dagsorden på bekostning af de mange.

Endnu engang river nålen i samme ridsede spor på den gamle LP. Rettigheder til dem, der skaber og ikke mere `tyveri´ på internettet. Sådan lyder målsætningen – men realiteten er mere kontrol og magt til velhavende rettighedsfirmaer.

Den nye ACTA-aftale er en `handelsaftale for bekæmpelse af forfalskning´. Essensen af handelsaftalen er, at rettighedshaverne får mulighed for at tvinge internetudbyderne til at fjerne ulovligt materiale. Hvad der anses for `ulovligt materiale´ er op til rettighedshaveren at bedømme, og baseres ikke længere på en domstolsvurdering.

Internetudbyderne vil blive ansvarlige for de handlinger, deres brugere udfører online. Dette vil betyde yderligere overvågning og kontrol af internettet og af den enkelte bruger.

ACTA har med andre ord den konsekvens, at rige rettighedshavere får ret til at overvåge internettet og blive de nye `online-politimænd´. Små/nye rettighedshavere vil ikke have kapital nok til at overvåge internettet. Det er altså ikke den almene kunstner, der får hjælp af ACTA, men de store rettighedshavere.

Hvilke konsekvenser vil ACTA få for internettet?

Det vil få den betydning, at websites i langt højere grad skal kontrollere sine brugere. Websites vil blive holdt ansvarlige for deres brugeres materiale, hvilket destruerer konceptet i sociale netværk og `filesharing´.

ACTA er defineret som en handelsaftale, hvilket gør det muligt ikke at sende aftalen til afstemning i EU’s medlemslande. ACTA-aftalen er hverken demokratisk eller til gavn for den almene kunstner eller internetbruger.

ACTA er udnyttelse af politik til at undgå demokrati for at kunne kontrollere internettet, som var det ikke andet end en kommerciel underholdningsmaskine. Hvis det lykkedes kapitalen at udnytte sin kontrol over internettet, vil det betyde øget censur af den største kommunikationsplatform nogensinde.

Reaktionerne har da også været til at få øje på. Store brugerstyrede sider som Wikipedia og torrent-siden The Pirate Bay har lavet manifestationer mod SOPA, som er den amerikanske udgave af lovgivningen. Der arrangeres allerede demonstrationer og mange ytrer skepsis og utilfredshed.

Kampen om internettet er langt fra slut – den er kun lige begyndt.

Flere artikler fra nr. 317

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Sebastian Skjønberg Andersen

Siden er vist 1723 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside