Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 317 – 13. februar 2012 – side 8

Fynsk Forår eller Frit Fald

Lene Junker

Det var det slogan, som samlede 600-700 til demonstration på Flakhaven i Odense den 1. februar. Det var en kold dag uden mange forårstegn. Men ingen var i tvivl om at Det Fynske Forår startede den dag.

Solen skinnede, mange medbragte forårsblomster og forsamlingen tilsluttede sig Gitte Mailands velkomsttale, hvor hun bl.a sagde: ”Nok er nok, nu må vi vende kajakken. Det Fynske Forår vil brede sig fra lærere, forældre og elever i Folkeskolen til andre grupper og til hele landet”

Forskellige forældre, lærere, elever og lærerstuderende greb den ”åbne mikrofon” og udtrykte deres vrede, introducerede kampråb og sange – og blev tiljublet af forsamlingen.

En stor flok gik til Byrådsmøde, hvor Enhedslisten havde sat personalepolitik og kvaliteten af Folkeskolen på dagsordnen. Det tvang byrådets politikere til at erkende, at fyringerne ville betyde forringelser i Folkeskolen.

Odense: Ny Virkelighed – Ny Velfærd

Det er det slogan, som samler partierne fra DF til SF i Odense Kommune. Bag de positive ord gemmer sig en grum virkelighed for alle kommunens ansatte og brugerne af den offentlige service.

”Fyr de kolde konsulenter – behold de varme hænder” er Enhedslistens slogan og tilføjer i den flyer, som blev uddelt på demonstrationen:

”Den 5. oktober 2011 stemte alle partier fra DF til SF for endnu et nedskæringsbudget i Odense Kommune. De voldsomme besparelser kom oven i en drøj sparerunde sidste år. Konsekvensen af budgettet er forringet service og fyring af 500 medarbejdere.

Derfor stemte Enhedslisten imod og fremlagde en række ændringsforslag, som kunne have afbødet de værste forringelser. (...) Enhedslisten opfordrer alle ansatte i Odense Kommune til ikke at bøje nakken og acceptere fyringerne og forringelserne i stilhed. (...)”

Skal ansatte i Odense Kommune behandles som mobiltelefoner?

I starten af 2012 begynder fyringerne at udmønte sig i de forskellige forvaltninger. Voldsomst går det udover lærerne. I alt 124 lærere skal fyres. Odense Lærerforening opfordrer kommunen til at udsætte fyringerne til man kender skolernes økonomi. Den mener, at ”naturlig afgang” vil forhindre de fleste fyringer.

Skoleforvaltningen, med SF-rådmand Stina Willumsen i spidsen, fastholder fyringerne her og nu. Hun planlægger at ”sætte det bedste hold” ved at fyre flere end nødvendigt og således give plads til nyansættelser umiddelbart efter.

Debatten raser i medierne og på skolerne, men Rådmanden står fast.

Stormøde og nyt netværk

Odense Lærerforening indkalder til medlemsmøde den 18. januar. Her samles 600 vrede og frustrerede lærere til orientering og debat om, hvad der skal gøres.

Lærerforeningen har planlagt en ”Skolen i frit fald” kampagne. Nogle foreslår at danne et nyt netværk på tværs af skolerne, andre taler for at strejke og 1. februar foreslås som dato, fordi der samtidig er byrådsmøde.

Vi, som har talt for nyt netværk, strejke mv. finder sammen og aftaler, hvem der starter en gruppe på Facebook, og skaffer et lokale til et møde den følgende tirsdag.

På to uger er Netværket nu vokset til 1600 deltagere. Der er en meget livlig, åben og spændende debat. Ud af netværket er der opstået en aktionsgruppe. Vi har holdt 3 møder, trådt frem i de lokale medier, skrevet læserbreve, arrangeret demonstrationen den 1. februar. Netværket og aktionsgruppen fortsætter.

Vi har givet hinanden håb og mod til organisere en begyndende modstand fra neden.

Fra Arabisk Forår til Fynsk Forår

I 00´ene førte kritikken af nyliberalismen og den voksende globale ulighed til sloganet: ”En anden verden er mulig – mennesker før penge” Siden er uligheden blevet mere markant, også i vores del af verden.

Det arabiske forår har inspireret og imponeret mange. Men det nye sker, når man selv skaber ”forår” på sin egen arbejdsplads, i sin egen by.

Flere artikler fra nr. 317

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2092 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside