Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 317 – 21. februar 2012 (Kun online)

Solidaritet er folkets våben i krigen mod bosserne

Anders Bæk Simonsen

Sådan lød slagordet da cirka 50 herboende unge grækere demonstrerede foran den græske ambassade søndag den 12. februar. De demonstrerede mod de ødelæggende angreb på den græske befolkning som er konsekvensen af EU og IMF’s ”redningspakke”.

Unge grækere demonstrerer i Kbh., 12 feb 2012

Unge grækere demonstrerer i Kbh. 12 feb 2012

 

Alene i år skal grækerne sparer 23 milliarder kroner og det betyder hardcore nedskæringer der bl.a. betyder at mindstelønnen skal skæres ned med 20 % og derefter fastfryses i 3 år, 15.000 fyringer i den offentlige sektor i år og et mål om at nå 150.000 fyringer på blot 3 år (inden 2016).

Socialistisk Arbejderavis talte med to af de demonstrerende.

Vaggelis: Vi må have globale svar

Hvorfor demonstrerer du i dag?

De nye foranstaltninger betyder, at den græske stat mister dens suverænitet. Staten i sig selv betyder ikke noget for mig, kun befolkningens velfærd. Vi kommer nu til at miste alle vores rettigheder som et land og ud fra økonomiske synspunkt (jeg studerer selv økonomi) er det økonomisk selvmord. Fra ethvert økonomisk skoles perspektiv vil de ting, som de ønsker at gennemføre, betyde endnu mere recession.

Selvom de ved alt det her, gennemfører de det alligevel. Det eneste de tænker på er renterne på de lån som de ”blackmailer” grækerne med hele tiden. Så når de laver aftaler om at skære i den græske gæld, handler det i virkeligheden om, at de manipulere med gælden fordi det her vil betyde at gælden vil vokse sig større, endnu mere recession og i sidste ende endnu mere krise. Den politik vil altså ikke løse noget som helst.

Er din venner og familie på gaden i Grækenland?

Ja ja ja. De er allesammen på gaden, selv om der er dårligt vejr med oversvømmelse og den slags. Mange folk sagde de vil deltage. Og i denne måned vil niveauet af deltagere stige tror jeg.

Hvordan kan danske bevægelse, der ønsker at vise solidaritet, hjælpe grækerne?

Som vi har skrevet her på vores banner står der: ”Én verden – én revolution”. Fordi de her problemer kommer til at udvikle sig hurtigt og vil også ramme Danmark. Måske ikke ligeså hårdt, men I kommer helt sikkert også til at se flere nedskæringer.

De her politikker, der har til hensigt at smadre arbejdernes magt, sker på globalt plan. Så jeg tror, at vores svar også skal være globale.

Lige nu får vi hjælp fra den danske bevægelse, men dog mest enkeltpersoner. Men selvfølgelig vil vi gerne have støtte, og vi vil også give hjælp til andre, fordi det her er fremtidens strategi. Fordi de vil have en global kinesisk fabrik, må vores svar også være globale.

Nikos: at bringe krisepolitikken ind i en dansk kontekst

Hvorfor demonstrerer du i dag?

Fordi at den pakke de prøver at gennemføre i Grækenland i dag, dybest set medfører lønnedgang både i den offentlige og private sektor. Det betyder, at lønnen i den private sektor vil falde til omkring 400 euros (om måneden). Folk kan ikke holde til det her mere. Så i det mindste må vi vise noget solidaritet med vores landsmænd i Grækenland, og det er derfor, vi er her.

Hvor længe har dette netværk (Crisis Mirror) eksisteret her i Danmark, og hvorfor har i taget initiativ til at forme det?

I 4 måneder, og vi har dannet det her for muligvis at kunne diskutere og udveksle meninger omkring krisen, og hvordan vi kan handle på det, og få det til at få en betydning.

Er der noget du vil sige til den danske venstrefløj og bevægelser?

Jeg håber de forstår, det vi laver her i dag. Jeg mener, det er noget, der berører hele verden, ikke kun Grækenland, Italien eller det sydlige Europa. Det berører alle.

Vi er åbne for at samarbejde med alle der gerne vil hjælpe os med det her. Det er også grunden til at vi dannede denne her gruppe; vi forsøger at bringe krisepolitikken ind i en dansk kontekst.

Læs mere om netværket på http://www.crisismirror.info

Se også:
SAA 317: Erklæring om solidaritet med grækerne

Flere artikler fra nr. 317

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Grækenland

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 2575 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside