Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 318 – 16. marts 2012 – side 10

Lars Larsen er Danmarks 6. rigeste mand

Mathias M. Christiansen

Han har skabt sig en formue ved at opbygge Europas største sengetøjslager. Han har arbejdet hårdt for det, men det er der også mange andre der har, heriblandt underbetalte arbejdere i Indien og Bangladesh.

”Lars Larsen Had a Dream”. Sådan lyder overskriften på Jysk sengetøjslagers hjemmeside.

Historien om Lars Larsens udlevede drøm er ifølge hjemmesiden, hans selvbiografi og andre borgerlige medier, historien om den lille mand fra en fattig familie, der gennem flid og arbejdsomhed, opbygger Europas største sengetøjslager.

Lars Larsen er i dag, ifølge TV2 Finans Danmarks 6. rigeste mand, med en anslået formue på 22,8 milliarder kroner. Dvs. at Lars Larsen er millionær 22.800 gange. Det svarer til hvad 1800 folkeskolelærere kan tjene på et helt arbejdsliv.

Kritisable arbejdsforhold i udlandet

Den kæmpe formue Lars Larsen i dag besidder, har han dog ikke kun opbygget gennem flid og hårdt arbejde. En stor del af formuen er skabt ved storstillet udbytning af ansatte, både i Danmark og i udlandet. Jysk og Lars Larsen er, som alle andre storkapitalister, konstant på jagt efter steder i verden, hvor produktionsomkostningerne – lønningerne – kan presses så meget som muligt.

Lars Larsen og Jysk kom i mediernes søgelys i 2006, hvor en Danmarks Radio-dokumentar afslørede, at fabrikken i Indien, som producerede tæpper og bademåtter for Jysk, brugte børnearbejdere, og at produktionen foregik under stærkt kritisable forhold.

I 2008 kom det igen frem, at Jysk fik produceret dyner under arbejdsforhold, der var direkte farlige for mennesker. Produktionen foregik i Bangladesh.

Kritisable arbejdsforhold i Danmark

I Danmark har Jysk også været kritiseret for deres arbejdsforhold. I 2010 kom det frem, at arbejdstilsynet havde pålagt 24 ud af kædens 93 butikker sure Smileys. Arbejdstilsynet slog fast, at medarbejderne i Jysk arbejdede under fysisk uansvarlige forhold, og at ledelsen langt fra i tilstrækkelig grad forebyggede ulykker. Jysk kunne i dette tilfælde bryste sig af, at være den butikskæde i Danmark med de dårligste arbejdsforhold.

I 2011 indgik Jysk et forlig med 3F. Jysk havde uretmæssigt trukket 32 lagermedarbejdere 110.000 kr. i løn.

Udbytning

Fokusset på at profitmaksimere er en af de væsentligste grunde til, at firmaer som Jysk, med Lars Larsen i spidsen, begiver sig ud i, at anvende børnearbejde, at lade fabriksarbejdere arbejde under livsfarlige arbejdsvilkår, at have arbejdsforhold i deres butikker, der er de dårligste i Danmark og at snyde deres ansatte for deres overenskomstmæssige rettigheder.

Karl Marx anvendte begrebet om udbytning, for at beskrive hvordan en ikke arbejdende klasse (Kapitalejeren: Lars Larsen) i kraft af sin ejendomsret til produktionsmidlerne eller til arbejdskraften kan tilegne sig en del af det der skabes af den arbejdende klasse. Marx kaldte det også en udsugning af merproduktet (merværdi).

Udbytningen sker når Jysk presser producenterne til at holde produktionsomkostningerne på et minimum. De presser dem ved at flytte produktionen rundt i verden, alt efter hvor det er billigst at få produceret. Derfor har Jysk både fabrikker i Indien og Bangladesh. Ifølge Red Barnet tjener en fabriksarbejder i Bangladesh 1 kr. i timen.

En stor del af de 22.800 gange Lars Larsen er blevet millionær, er det altså sket gennem udbytning og udnyttelse af mennesker og ved en konstant grådig jagt efter merværdi. Kapitalismens logik bliver profitmaksimering før menneskelig velfærd. Gode arbejdsforhold for de ansatte i Jysk er en blød værdi, der ingen direkte kontakt har med tallene på bundlinjen, og man kunne måske tænke sig, at de ansattes ve og vel kun interesserede Jysk, når de blev udstillet i medierne.

Lars Larsen ”Had a Dream”

Martin Luther King ”still has a dream”.

Martin Luther King holdt sin berømte tale ”I have dream” foran Lincoln Memorial 28. august 1963. Talen var en kulmination på en demonstration, med 200.000 deltagere, der kæmpede for flere arbejdspladser og øget lighed. En af Kings drømme var et samfund, der byggede på lighed mellem mennesker.

Lars Larsens drøm var, at skabe sig et kæmpe sengetøjslager, der kunne tjene til hans velbefindende. Den gik i opfyldelse og han kan nu kigge på en verden, hvor uligheden øges dag for dag, takket være kapitalister som ham selv.

Den grimme ælling

Historien om, at alle har muligheden for at skabe sig velstand og det gode liv, hvis de da bare er flittige nok, er en historie som Lars Larsen ynder at fortælle om sig selv. Blandt andet i hans selvbiografi og på Jysk hjemmeside.

Men den historie der handler om, at Lars Larsen er blevet rig på grov udnyttelse, magt og udbytning er en historie, han ikke selv ynder at fortælle, derfor gør vi det her i Socialistisk Arbejderavis.

Flere artikler i serien Hvem er overklassen?

Flere artikler fra nr. 318

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Kapitalisterne

Se flere artikler af forfatter:
Mathias M. Christiansen

Siden er vist 6622 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside