Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 318 – 16. marts 2012 – side 15

Indien

Verdenshistoriens største strejke

Den 28. februar gik mere end 100 millioner mennesker i en 24 timers strejke i Indien, og dermed var Verden vidne til verdenshistoriens største strejke.

Strejkens krav omhandlede bl.a. almindelige basale faglige rettigheder, mindsteløn og ligeløn, retten til at organisere sig, hårdere straffe for overtrædelse af arbejdslove og skabelsen af et statsligt, socialt sikkerhedssystem for de uorganiserede arbejdere.

Indien har i 20 år under forskellige regeringer fra centrum-venstre til stærkt højreorienterede gennemført hårde neoliberale reformer, men er i samme periode blevet mødt med 14 generalstrejker.

Uligheden er i denne periode voksede katastrofalt, så de rigeste 10 procent tjener 12 gange mere end de 10 % fattigste – mod 6 gange mere i 90’erne. Således lever der nu 836 millioner under fattigdomsgrænse (77% af befolkningen). Denne håbløse fattigdom har resulteret i en selvmordsbølge blandt bønder, imens de fattige i byerne sulter.

Indiens sidste generalstrejke var i 2010 hvor der ”blot” var omkring 100 millioner på gaden. For første gang siden Indiens uafhængighed var der blandt alle de store fagforeninger enighed om at kalde til strejke. Det vil sige at 11 store landsdækkende- og 5.000 lokale fagforeninger gik på gaden.

Strejken formåede ifølge den indiske netavis oneindia.in at paralysere bankerne, den finansielle sektor og transportsystemet i Indien – og skoler blev lukket rundt omkring i landet.

Flere artikler fra nr. 318

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Indien

Siden er vist 2024 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside