Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 2

OK-2012

Lav stemmedeltagelse er afmagt

Jakob Nerup

Kun 3 ud af 10 lønmodtagere gad stemme om overenskomsten. Godt to tredjedele stemte ja.

Afstemningen foregik over påsken, så den kollektive diskussion om det sølle resultat, var meget begrænset. De store forbund kørte lav profil om afstemningen i håbet om, at en lav stemmedeltagelse ville forhindre et nej. Og de fagforeninger som opfordrede til et nej, havde ikke kræfterne/pengene/troen på en stor kampagne.

Lønmodtagerne var dermed overladt til enkeltvis at tage stilling. Rigtig mange oplever en hverdag, hvor direktøren snakker om krise og færre ordrer. Politikerne taler om krise og konkurrenceevnen, mens fagbevægelsens top snakker om løntilbageholdenhed. Derfor kan det ikke undre, at mange følte, at de skulle stemme ja.

Men det store flertal stemte slet ikke. De tror ikke deres stemme kan ændre noget. De fornemmer ikke noget alternativ i fagbevægelsen. De føler afmagt, fordi alle de magtfulde taler imod deres naturlige interesser, fx at bevare reallønnen. De mister ikke kun troen på retfærdighed økonomisk. De mister også troen på, at deres faglige organisationer kan og vil forsvare dem. De reagerer med at holde stemmen tilbage eller helt melde sig ud.

Fagbevægelsens ledere har kun sig selv at takke for den lave stemmedeltagelse. Vi andre har i denne omgang, intet at takke for. Men vi kan ikke lade afmagten eller Fagtoppen sejre næste gang, fordi det styrker kun arbejdsgiverne på lønmodtagernes bekostning.

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1539 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside