Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 2

Idyllen brudt på ny på Carlsbergs Husbryggeri i Valby

Søren Grønberg

Bryggeriarbejderne på Carlsbergs luksusbryggeri bliver presset med dårlig løn og arbejdsforhold, selv om bryggeriet igen i år giver stort overskud på et salg, der er steget med over 50 % og en indtjening der steg med mere end 148 % i 2011.

Nu skal vi til det igen, de lokale lønforhandlinger. Forskellen er bare, at efter overenskomstforhandlingerne 2012 stod repræsentanter fra Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og fagbevægelsen og sagde, at nu var der lavet en aftale der gav plads til lønforhøjelser på de virksomheder hvor det gik godt – sikke et forbandet skuespil!

Det må stå indlysende klart for alle, og arbejderne må se i øjnene, at i kampen for bedre løn, arbejdsforhold og levevilkår, har vi både arbejdsgiverne, politikere, men så sandelig også dele af fagforeningen imod os.

Her skal Carlsberg have ros, for her hørte Carlsberg så sandelig efter og ”tilbød” hele 500 kr. mere pr. måned. Hold da op, det var da flot? Sikke en lønforhøjelse, især når man tænker på at Carlsberg Danmarks overskud i 2011 steg med ca. 27 % til over 700 millioner, og her taler vi slet ikke om Carlsbergs 5,14 milliarder i overskud på verdensplan.

Tilsyneladende i en verden i krise hvor der næsten ingen penge er mere, og derfor heller ikke meget overskud – logisk, ikke?

Eller vidner det mon ikke bare om, at arbejdskraften kun er til salg, når overskuddet er sikret arbejdsgiverne og aktionærerne?

Hele 1 %

Sikke lokalforhandlinger og plads til lønstigninger på virksomheder hvor det går godt, især når man efter, at man inden for de sidste 7 år, hvor vi har haft gode tider (hvor vi skulle være ansvarlige og løntilbageholdende), som kriseår (hvor vi skulle være ansvarlige og løntilbageholdende), er steget ca. 1 %.

Hele 1 %, igen siger jeg bare, hvor er de der krisetider på Carlsberg, hvor man kommer med det ene overskud efter det andet og aktieudbyttet år efter år stiger?

Lokalt på det ellers så idylliske Husbryggeri Jacobsen i Valby hvor der bliver produceret specialøl, som bliver solgt til ublu priser, steg salget i 2010 med 23 %, og i 2011 steg salget med 51 %.

Medarbejderne er blevet meget mere effektive og er fulgt med tiderne, så indtjeningen i 2011 steg med mere end 148 % og fordoblede Husbryggeri Jacobsens overskud. Alle medarbejderne yder en kæmpeindsats i hverdagen med øget arbejdsmængde og arbejdstempo. Husbryggeriet Jacobsens ordrebøger er mere end fyldte og alligevel tilbydes man ”hele” 500,00 kr.

Til det er der ikke andet at sige, end at de har hænderne begravet til albuerne i folkets slunkne lommer. Minder det ikke om et folkefærd, der huserer under store brande, jordskælv og andre katastrofer og som udnytter ulykken til at røve og plyndre? Ligrøvere kaldes de vist, og det er vist ikke lovligt, heller ikke for Carlsberg.

Med den måde man behandler arbejderne på, på landets arbejdspladser, er der sku’ ikke noget at sige til, at vi er havnet i en krise. Men man kunne jo prøve at være innovativ og gøre noget nyt.

Direktørerne, arbejdsledere og HR folk som jo har retten til at afskedige arbejdere efter behag, vi kunne jo prøve at bytte rollerne om, så det var arbejderne som tog stilling til sagerne og som kunne afskedige direktører, arbejdsledere og HR folk, hvis disse efter arbejdernes mening var enten uduelige eller arrogante. Så kunne det være at vi kom hurtigere ud af den såkaldte krise end ellers.

Søren Grønberg er tillidsrepræsentant på Husbryggeriet Jacobsen – Carlsberg Valby

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Søren Grønberg

Siden er vist 1276 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside