Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 3

Det mener vi

Det vigtigste spørgsmål: Hvem skal betale for krisen

Anders Bæk Simonsen

Den verdensomspændende krise blottede skrøbeligheden i eventyret om, at der ikke fandtes et alternativ til kapitalismen.

Den slovenske filosof Slavoj Zizek har beskrevet det som om, at det mest radikale alternativ vi i en tid har kunne forestille os, var en form for forbrugervenlig, økologisk og human kapitalisme.

I virkeligheden er denne forestilling langt mere utopisk end forestilling om en international socialisme baseret på, at almindelige mennesker kan bestemme i de sammenhænge og institutioner, som vores samfund er bygget på.

En forbrugervenlig, økologisk og human kapitalisme er i sig selv en modsætning, da kapitalisme er et system der handler om konkurrence imellem personerne i den herskende klasse om penge, magt og status. Denne konkurrence vil altid (og især) i kriser betyde rovdrift på arbejdere og naturressourcer. Vi har fx været igennem 17 klimatopmøder uden at de herskende klasser har kunne fremvise reelle resultater.

Dybden af krisen har rystet systemet i dens grundvold.

Og for at få systemet til at overleve har man på verdensplan postet mindst 21 tusinde milliarder dollars (!) i bankpakker og vækststimulering siden krisens start. Samtidig har den herskende klasse brugt krisen som anledning til at indlede et koordineret globalt angreb på vores løn, ret til sundhed, uddannelse, fritid og ret til et værdigt arbejde. Der er ikke råd, siger de.

I Europa kommer det bl.a. til udtryk ved Euro- og finanspagten der reelt indføre hård konservativ nedskæringspolitik i hele EU. Som vores socialdemokratiske statsminister Helle Thorning siger ”Der er intet der længere er helligt”.

Slaget står i Athen – Vi er alle grækere!

Lige nu er det grækerne der kæmper den hårdeste kamp i Europa – ikke bare for deres rettigheder som borgere men for reel overlevelse. Som man kan læse andetsteds i avisen er kampene blevet bredere og mere militante og radikale.

Selv hvis grækerne skærer så massivt ned som parasit-eliterne ønsker, og det faktisk lykkedes at tiltrække den mængde private kapital, som det optimistiske skøn vurderer – vil grækerne i 2020 stadig skylde ligeså meget væk som i 2010 (120 pct. af af hele landets samlede bruttonationalprodukt).

Der er ingen anden udvej for grækerne end en dødskamp mod parasitterne.

Men grækerne er ikke alene. Grækerne antændte allerede i 2010 en ild der spredte sig til de indignerede spaniere der besatte byens pladser og centrale rum. Denne ild spredte sig, og sideløbende både til kapitalismens hjerte på Wall Street med Occupy-bevægelsen, men også til en ung tuneser der bogstavelig talt antændte det arabiske forår ved at sætte ild til sig selv.

Ingen tvivl om, at kampen i Mellemøsten er vendt mod tyranniske, pervest korrupte og brutale herskere. Men den er også vendt mod politikker den globale herskende elite har ”tilbudt” de nationale herskere mod lån. I sin essens er det den samme krisepolitik som EU med pagterne nu indfører.

Hvis det lykkedes for dem at knuse grækerne, er det ikke til at sige med hvilket iver, de vil iværksætte de næste angreb. De er blodsultne og de stopper ikke.

Venstrefløjens svar må og kan ikke være en krisepolitikkens konkurrenceræs mod bunden om den bedste konkurrence evne og de dårligste forhold – det er borgerlig politik.

Vores svar er en kamp mod kriseregningen og mod eliternes blodtørst. Det er en kamp uden andre superhelte end de fællesskaber vi har på skoler og arbejdspladser – men som trænes og bliver stærkere i bevægelser mod systemets dårligdomme. Vores svar hedder socialisme og betyder afskaffelse af diktatoren inde bag døren på din arbejdsplads.

Glædelig 1. maj!

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 3467 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside