Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 4

Størrelse har betydning, hvis Spanien bliver græsk

Panos Garganas

Alex Callinicos argumenterede for nyligt i Socialist Worker (UK), for at den globale økonomiske krise langt fra er ovre. Blækket var knap tørt før krisen i Spanien begyndte at vokse til ”græske” proportioner.

Rentesatsen for spanske obligationer steg til 6 procent i ugen efter påske.
Dette blev styrket af frygten for, at Spaniens regering var ved at bede EU, Den Europæiske Centralbank og den Internationale Valutafond om finansiel hjælp.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, benægtede ivrigt disse rygter.

Men andre EU-ledere var vrede over, at spanske problemer havde skabt forstyrrelse i europæiske obligationsmarkeder.

En delegation for EU-kommissionen er nu på vej til Spaniens hovedstad Madrid, for at undersøge det spanske budget.

Alt dette lyder meget bekendt for dem, der har fulgt Grækenlands økonomiske vanskeligheder i den sidste tid. Den græske regering udsendte hundrede og sytten forsikringer for, at den ikke ville få brug for nogen ”hjælp” fra EU. Vi ved alle, hvad der endte med at ske.

Men hvis Spanien går same vej som Grækenland, vil krisen være på en meget større målestok i forhold til alt, vi tidligere har set.

Den onde cirkel af stram økonomisk politik og recession, der truer med at trække Spanien ned, er meget mere avanceret nu.

Da den ”græske tragedie” begyndte, var det nemmere at forstille sig, at problemerne var begrænset til Grækenland. Nogle argumenterede for, at resten af Europa ville trække Grækenland gennem krisen efter en hurtig smerteperiode.

Det viste sig ikke at blive sådan. Og den spanske økonomi er meget større – to gange Grækenland, Irland og Portugal sammenlagt.

Svækkelse

Der er også det problem, at spanske banker var de første til at gøre omfattende brug af de billige lån fra den Europæiske Centralbank. Under den såkaldte ”langsigtede genfinansieringsoperation” har ECB givet europæiske banker en trillion euro siden januar.

Det var grunden til at krisen på overfladen virkede rolig. Under overfladen blev ”zombie-bankerne” ved med at svækkes.

Ingen har et klart billede af de giftige aktiver disse banker stadig rummer. Med vi ved, at lån givet af banker i højere og højere grad er ”misligholdt” efterhånden som økonomiske stramninger og recessionen begynder at gøre ondt.

Hvis folk mister deres jobs eller går ned i løn, kan de ikke betale deres prioritetslån eller kreditkort. Hvis firmaers omsætning går ned, kan de ikke tilbagebetale deres lån. Hvis staters skatteindtægter falder, har de svært ved at omlægge deres underskud.

Men det er ikke bare krisens økonomiske omstændigheder, der bliver gentaget i en større målestok i Spanien – den er også politikken.

Rajoys højre-regering har kun siddet i få måneder, og alligevel er den allerede blevet ramt af en klar venstredrejning i de seneste regionalvalg i Andalusien.

På valgaftenen så den spanske finansminister Cristóbal Montoro ydmyget over resultaterne.
EU-embedsmænd er bekymrede for, at Madrid-regeringen måske snart vil være ude af stand til at gennemtvinge den nedskæringspakke, den har indvilliget i.

En radikalisering er i gang – og ikke bare i forbindelse med valg. Spaniens generalstrejke for to uger siden var det mest synlige bevis på, at den ”græske dynamik” også virker her.

Og på samme måde er dynamikken ikke begrænset til Spanien. Hunderede tusinder af arbejdere strejkede mod nye arbejdsmarkedsreformer i Italien fredag i sidste uge. Tre fagforeninger gik sammen i strejken – CGIL, ISL og UIL.

Reformerne sigter mod at gøre det lettere for chefer at fyre arbejdere. Men regeringen er allerede blevet tvunget til lempelser.

En stærk strejkebevægelse, der spreder sig til Spanien – landet, der satte Occupy-bevægelsen i gang – er det sidste, europæiske ledere ønsker at se.

Men for arbejdere er dette den mest spændende udvikling. Krisen er langt fra ovre – og vores side er langt fra at have sagt det sidste ord.

Oversat af Anna Wolf Kristensen

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Panos Garganas

Siden er vist 1792 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside