Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 10

Breiviks retssag

Talerstol til fascistisk massemorder

Sonja Andersen Lange

Mandag den 16. april startede Breiviks 10 uger lange retssag i Oslo. Retssagen har mødt ekstrem bevågenhed, og journalister fra hele verdenen dækker retssagen, hvor der også er afsat 5 dage til Breiviks egne forklaringer.

Og dét er en chance som Breivik selvfølgelig ikke lader gå fra sig. Velforberedt er han mødt op i retten og har bl.a. sagt hvordan, massakren på Utøya var ”nødværge”.

Breiviks advokat siger, at det er en menneskeret at have lov til at forklare sig. I en situation med dyb økonomisk krise og øget fascistisk vold rundt om i Europa, har retssagen givet Breivik mulighed for at sprede sine fascistiske idéer. En talerstol som ingen fascist bør få. Det mindste man kunne gøre var at holde retsagen bag lukkede døre.

Det er ikke det samme som, at det er muligt at tie nazismen ihjel. Breiviks vold er endnu et eksempel der viser nødvendigheden af modstand mod fascismen – og mod den ”pæne” racisme som gøder jorden for fascismens vækst.

Sindssyg?

I retssagen skal der afgøres om Breivik er tilregnelig og dermed egnet til fængselsstraf. Men spørgsmålet om hvorvidt Breivik er sindssyg eller ej, har trukket fokus væk fra det egentlige.

Breivik er fascist, og en del af det højreekstreme og islamofobiske miljø. Alt hvad han gjorde var at føre disse idéer ud i livet.

Spørgsmålet om sindssyge fjerner fokus fra nødvendigheden af at bekæmpelse fascismen – og også fra den rolle som den ”pæne” islamofobi og racisme spiller for udbredelsen af den.

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Sonja Andersen Lange

Siden er vist 1224 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside