Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 14

Præsidentvalg i Frankrig

Fremgang til Venstrefronten

I Frankrig er der præsidentvalg. Venstrefronten med Mélenchon som præsidentkandidat taler om klassekamp, oprør og 100 % beskatning af de rige – og går frem i meningsmålingerne.

Venstrefronten er et samarbejde mellem socialister og kommunister. I slutningen af 2011 fik de ifølge meningsmålingerne mellem 4 og 7 % af stemmerne. Præsidentvalgets første runde 22. april gav dem 11,11 % af stemmerne.

Mélenchon opstiller et alternativ til nedskæringerne som både Sarkozy og den ”socialistiske” præsidentkandidat Hollande taler om.

”De gør ret i at frygte os” siger Mélenchon om cheferne. Jo flere stemmer Venstrefronten får, ”jo stærkere vil I være på arbejdspladserne”.

Under Mélenchons kampagne har i tusindvis været på gaden og til valgmøder. I Bastillen samledes 100.000 til demonstration den 18. marts på årsdagen for Pariserkommunens start. I Paris deltog 60.000 i et valgmøde og i Toulouse deltog 70.000 i et valgmøde arrangeret af Venstrefronten.

Mélenchon har udelukket at deltage i en regering under ledelse af Hollande, da han ikke vil være med til at gennemføre nedskæringerne.

Fransk politik polariseres

Det lykkedes venstrefløjen i Frankrig at få sit højeste stemmetal til 1. runde af præsidentvalget siden 1988.

Men også Le Pens fascistiske Front National har fået massiv fremgang – de fik 18 % af stemmerne. Til sammenligning fik Sarkozy 27 % og Hollande 29 %.

Front Nationals fremgang er muliggjort af Sarkozys mange racistiske og islamofobiske fremstød, og af deres påtagede modstand mod nedskæringspolitikken.

Front Nationals fremgang understreger nødvendigheden af modstanden mod nedskæringer og racisme. Om vi kan slå dem handler om vores styrke på de enkelte arbejdspladser, uddannelsessteder og lokalsamfund.

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Siden er vist 1533 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside