Socialistisk Arbejderavis
Nr. 319 – 26. april 2012 – side 15
Det arabiske opgør – til frihed eller døden
Anna Rytter
Den dansk-bahrainske livstidsdømte menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja har siden den 8. februar sultestrejket i protest mod sin anholdelse og mod myndighedernes grove tortur af ham. Han er nu hospitalsindlagt, og ifølge hans familie og advokater befinder han sig i overhængende livsfare.
Abdulhadi al-Khawaja blev for over et år siden anholdt for at opfordre til reformer i det enevældige kongedømme Bahrain. Samtidig blev flere andre menneskerettighedsaktivister inklusive flere af al-Khawajas familiemedlemmer arresteret. Al-Khawaja er under fængslingen blevet udsat for omfattende tortur, bl.a. en brækket kæbe og forsøg på voldtægt.
I juni 2011 blev al-Khawaja ved en militærdomstol idømt en livstidsdom, for at have forsøgt at vælte styret og med magt ændre forfatningen. I slutningen af januar 2012 meddelte flere aktivistgrupper at al-Khawaja var gået i sultestrejke sammen med 13 andre fængslede aktivister. Han ville sultestrejke “til frihed eller til døden”.
Abdulhadi al-Khawaja har , efter at have fået politisk asyl, boet 12 år i Danmark med sin kone og børn, der er vokset op her. De har alle dobbelt statsborgerskab i både Danmark og Bahrain. Han flyttede tilbage til Bahrain i 2001 og stiftede i 2002 sammen med en række menneskerettighedsaktivister organisationen Bahrain Centre for Human Rights, som han også i en årrække var formand for. Foreningen er forbudt i Bahrain, men er fortsat meget aktiv. Al-Khawaja har desuden adskillige tillidsposter i flere verdensomspændende menneskerettighedsorganisationer.
Han har i mange år været den største eksponent for, hvor forfærdeligt undertryggende, regimet i Bahrain er og han har derfor også været anholdt flere gange, men er aldrig tidligere fået en dom for sin kamp for demokrati og menneskerettigheder.
Styret i Bahrain kæmper for at bevare deres ansigt udadtil. Den engelske dronning Elizabeth II ser intet til hinder for at invitere Bahrains konge, Sheikh Hamad bin Isa al-Khalifa, til hendes diamantjubilæum i juni.
Så sent som i februar sidste år, altså samtidig med at de omfattende protester og demonstrationer i Bahrain startede, hædrede Danmarks statsoverhoved, Dronning Margrethe, Kong al-Khalifa med landets næsthøjeste orden, storkorset af dannebrog. Det skete på vegne af staten og dermed regeringen og det danske folk.
Den danske regering har faktisk igennem ambassadøren i Saudi Arabien forsøgt at få udleveret al-Khawaja, men der er ingen udleveringsaftale mellem Danmark og Bahrain. Både stats- og udenrigsministeren har overfor danske medier kritiseret tilbageholdelsen af al-Khawaja, men har ikke umiddelbart indført nogle former for sanktioner overfor styret, ligesom statsministerens eneste reaktion overfor Bahrains konge har været at sende ham et brev.
Samtidig har Dansk Folkepartis Søren Espersen indledt en decideret hade-kampagne imod al-Khawaja og hans familie.
Søren Espersen har overfor flere medier tilkendegivet tvivl om hvorvidt al-Khawaja overhovedet er menneskerettighedsforkæmper, ligesom han har stillet en række mistænkeliggørende spørgsmål til udenrigsministeren omkring al-Khawajas familieforhold, hvor han helt uberettiget insinuerer, at al-Khawaja er kriminel, har flere koner og i virkeligheden arbejder for indførelsen af et islamistisk styre i Bahrain.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe