Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 319 – 26. april 2012 – side 15

Flere katastrofer i Afghanistan

Peter Schjerning

I den seneste tid har begivenheder ikke alene i Afghanistan, men også herhjemme, kun styrket opfattelsen af, at krigen har været en fejl. Mulighederne for en fredelig løsning synes længere væk end nogensinde før.

Fredag d. 20 april forsøgte tre pakistanske og to afghanske statsborgere at smugle 10.000 kg sprængstof ind i hovedstaden Kabul. Mændene blev anholdt. Havde det lykkedes dem at detonere sprængstoffet, havde eksplosionerne skabt et uoverskueligt blodbad i den afghanske hovedstad – det efter sigende mest sikre sted at opholde sig i landet.

Aktionen fra de 5 fem mænd var led i den forårsoffensiv, som Taleban startede som reaktion på en serie af begivenheder; afbrænding af en koran på den amerikanske Agram-base, soldater der urinerede på døde oprørssoldater, samt en amerikansk soldats nedskydning og drab på 17 civile afghanere, de fleste børn og kvinder.

En stigende utilfredshed

Offensiven sker samtidig med at præsident Karzai bliver mere og mere utålmodig med de vestlige styrker.

Det skal primært ses i lyset af en tiltagende befolkningsmæssig utilfredshed. Karzai krævede efter massakren blandt andet at vestlige styrker skulle trække sig ud allerede i 2013, et krav som Frankrig og Australien bl.a. har planer om at efterfølge, ikke på grund af Karzai, men i høj grad på grund af stigende utilfredshed fra deres egne befolkninger.

Karzai og hans administration ønsker også en garanti for tilskud til landets sikkerhedsstyrker og finanspolitik. Verdensbanken har for nyligt vurderet hulet i den afghanske statskasse til mere end 7 milliarder $ i dets årlige budget efter den officielle vestlige tilbagetrækning i 2014.

Armadillo-sagen

Herhjemme har afsløringen af Søren Gade og den daværende militærtops insisteren på at blive i Armadillo-basen bragt sindene i kog. Beslutningen vidner om, at man også i Danmark er bange for at miste den folkelige opbakning. Det skulle efter sigende være dette argument, og ikke militærfaglige overvejelser, som lå bag beslutningen tilbage i 2009.

Når antikrigsorganisationen Nej Til Krig afholder landskonference d.12 maj, vil et af de centrale spørgsmål være, hvordan vi i Danmark kan øge den folkelige modstand.

Flere artikler fra nr. 319

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Peter Schjerning

Siden er vist 1757 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside