Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 320 – 1. juni 2012 – side 10

Fascisme i Europa

Robert Lange

Kapitalisme i krise, kan betyde radikalisering af masserne. I gunstige tilfælde giver det arbejderklassen indsigt i, at en bedre fremtid ligger i omstyrtelse af kapitalismen.

Mange arbejdere rundt om i Europa er i disse tider begyndt at stille spørgsmålstegn ved kapitalismens produktionsform.

Klassebevidstheden blomstrer, især i de sydligere lande som Italien, Spanien, Frankrig og naturligvis Grækenland. Men, samtidig med venstrefløjens medvind har flere højreorienterede og til tider fascistoide bevægelser ligeledes stukket deres grimme hoveder frem og også fået vind i sejlene.

Det grelleste eksempel er det græske Gyldent Daggry, som har nydt meget stor vælgerfremgang ved det seneste valg. Gyldent Daggry har stærkt fascistisk fremtoning, deres retorik er hadsk og de sympatiserer åbenlyst med det græske diktatur 1936-41.

Andre ekstreme højregrupperinger er; Ungarns fascistiske Jobbik, franske Front Nationale, og hollandske Frihedspartiet.

Samarbejdet mellem kapitalen og fascismen

Det er vigtigt at forstå, at når kapitalismen smuldrer, kan storkapitalen og borgerskabet sagtens finde på at støtte det ekstreme højre. Grunden er, at arbejdernes oprør truer kapitalens magt.
Fascistiske grupperinger er et redskab som kapitalen fra tid til anden har brugt til radikal bekæmpelse – i bogstaveligste forstand – af organiseret arbejdermodstand.

I et fascistisk styre vil kapitalismens produktionsform i sin væsentlighed bestå. Markedet vil helt eller delvist blive sat ud af kraft, men udbytningen af arbejderne vil bestå, nu med staten som udbytter, og eksklusive klubber af diktatorer og virksomhedsbosser vil styre landet.

Dette var også tilfældet i Nazi-tyskland, hvor mange virksomheder tjente styrtende med penge ved at samarbejde med nazistyret.

Krise

Europa befinder sig i disse år i en dyb krise og euroens potentielle sammenbrud truer konstant med at trække tæppet væk under den fungerende økonomi, samtidig med at strejkebølger og protester skyller ind over Sydeuropa. Kapitalen længes efter stabilitet, for det er nu en gang lettest at tjene penge under stabile økonomiske og sociale forhold.

Fascismen kan være en strategi som borgerskabet vælger når det er presset nok. Men fascismen trives også i en desperat befolkning fordi den leverer de nemme, men falske, svar på virkelige problemer. De mange som stemte Gyldent Daggry ved det kaotiske valg i Grækenland tror at de alene er i stand til befri dem fra de internationale investorers hetz og Merkels jernnæve.

Højre-ekstremisme og højre-populisme

Der er ligheder og forskelle mellem fascistiske- og højre-populistiske bevægelser. Ligheden ligger i at visse syndebukke bliver gjort ansvarlige for systemets problemer, og at de generelt tyer til forsimplede analyser.

Forskellen er, at fascistiske bevægelser, som nævnt, voldeligt bekæmper den organiserede arbejderklasse, ja det er selve definitionen af fascister. Dette gør højre-populisterne ikke, men forsøger derimod at opnå demokratisk legitimitet.

Grænsen mellem de to er flydende, og højre-populisternes retorik over for venstrefløjen varierer da også i sin aggressivitet. Men det viser sig, at der er stærke forbindelser mellem dem, i og med at mange halvlegitime grupperinger deler medlemmer med deciderede ny-nazister og hooligan-tæskehold.
Historien viser også, at grupper skifter mellem at være på den ene eller anden side, alt efter hvordan samfundssituationen er.

Det er derfor nødvendigt at indse, at der til stadighed er en fascistisk fare i Europa, og at den ikke kun udgår fra erklærede fascister, men fra også fra det nye højre generelt.

En aktiv og stærk venstrefløj, er det bedste værn imod fascismen, for det borgerlige demokrati giver ingen beskyttelse.

Flere artikler fra nr. 320

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Robert Lange

Siden er vist 1878 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside