Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 320 – 1. juni 2012 – side 13

Anmeldelse

Vi er de 99%

Stefan Godau

Nu er den udkommet på dansk: bogen, der beskriver Occupy-bevægelsens opståen, især i New York, med prominente bidragsydere som Naomi Klein og den anarkistiske tænker Mark Graeber.

Godt nok har vi set en anti-kapitalistisk bevægelse før, med højdepunkter som protesterne mod WTO-topmødet i Seattle, demonstrationerne i Gøteborg, Prag og Genova, hvor aktivisten Carlo Giuliani blev skudt af politiet. Det var arnestedet for det globaliseringskritiske netværk ATTAC.

Dog er Occupy-bevægelsen større og mere folkelig og omfatter ikke blot ”gamle rotter” fra venstrefløjen, men også ”almindelige mennesker”, som betræder den politiske arena, fordi de føler vrede: vrede over et system, der giver millioner til bankerne, mens de selv bliver arbejdsløse og sat ud af deres huse. Over politikere, der lytter ikke til deres egen befolkning, men til finansmarkederne.

På en opfordring af det antikapitalistiske canadiske magasin Adbusters samlede sig først et par tusinde mennesker i New Yorks finansdistrikt, som besluttede at følge det egyptiske eksempel og besatte en plads.

Bogen indeholder øjnevidneberetninger og indlæg fra journalister og aktivister. I et slags manifest bliver målene beskrevet: Den sætter navn på krisen og skaber en vision for en anden verden og den tilbyder en anden fortælling om demokrati og fællesskab til debatten. Bevægelsen er åben og alle kan være med og give deres besyv med. Der bliver også drøftet spørgsmål som brugen af ikke vold, lokal økonomi og skattevæsen. Til sidst gives der bud på, hvordan man kan støtte bevægelsen.

Occupy-bevægelsen er vigtig og påpeger de problemer, som også revolutionære socialister kæmper imod: kapitalismens vanvid og dens kontrol over alle livets områder.

Occupy-bevægelsen er kommet i en afgørende fase: For at kunne opnå successer, er den nødt til at manifestere sig politisk. Det gør man bedst som parti. Naturligvis er det forståeligt, at folk er skeptiske overfor partier, som har bedraget dem og brudt deres løfter. Vi må dog alligevel have en diskussion om, hvordan vi kan give de 99% en stemme i den politiske sfære. Det kræver også en fastere og mere politisk organisering. Dannelsen af The Occupy Party i USA og den socialistiske kandidats valgkamp Kshana Sawant i Washington som politisk stemme for de 99% er positive eksempler herpå.

Sarah van Gelder
Vi er de 99%. Occupy Wall Street bevægelsen
Tiderne Skifter, 2012. 150 kr.

Aktivisten og Modkraft-bloggeren Pihl Christensen skriver om Occupy-bevægelsen indefra. Følg hendes blog på Modkraft.

Flere artikler fra nr. 320

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Stefan Godau

Siden er vist 1712 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside