Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 320 – 1. juni 2012 – side 14

Jagten på fossile brændsler

I 2010 fik olieselskabet Total og Nordsøfonden lov til at starte prøveboringer efter skifergas i Danmark. Den tilladelse vil de i gang med at bruge nu.

Tilladelsen kommer efter, at Frankrig, Bulgarien og en stat i USA har valgt at forbyde skifergassen, fordi det er så skadeligt for klimaet.

Skifergas findes dybt i undergrunden og udvindes ved først at sprænge sig ind i skiferen vha. sprængstof (hvilket kan skabe jordskælv på op til 5 på Richterskalaen) og dernæst tvinge gassen ud ved at bruge en blanding af enorme mængder rent drikkevand og en række giftige kemikalier.

For det første udleder metoden så meget methan (en drivhusgas der er 25 gange så stærk som CO2), at skifergas rent faktisk er mere skadeligt for klimaet end kul.

Og ikke mindre vigtigt: de enorme mængder drikkevand der bruges forurenes med kemikalierne og skal køres væk til deponering – men en del af vandet efterlades i undergrunden med risiko for forurening af grundvandet. Adskillelige videoklip på youtube dokumenterer således, hvordan at almindelige mennesker, grundet metan forurening, kan sætte ild til det vand der løber fra deres vandhane.

I USA har skifergas været udbredt de sidste 10 år, med omfattende forurening af drikkevandet, og de nærliggende landområder til følge.

Det anslås, at Danmark har 10 gange så meget skifergas som naturgas. Og allerede nu er tre virksomheder ved at prøvebore i Nordjylland, Nordsjælland og ved Køge.

Se mere på: www.skifergasnejtak.dk

Flere artikler fra nr. 320

Flere numre fra 2012

Siden er vist 1673 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside