Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 321 – 1. juli 2012 – side 4

Interview med Khaled & Moska om Afghanistan

På hele Danmarks vegne?

Anders Bæk Simonsen

Moska Asif er 23, hun voksede op i Fredericia og er bachelor i kommunikation fra Aalborg Universitet.

Hun flygtede med sine forældre fra Kabul da hun var 2 år. Begge hendes forældre er politiske flygtninge, da de har været involveret i kommunistiske partier i Afghanistan. Moska er med i Nej Til Krigs arbejdsgruppe.

Khaled Alizai har har boet i Danmark siden år 2000. Han flygtede med sin far der også er politisk flygtning fordi han var sikkerhedschef under det kommunistiske regime. Khaled studerer fysik på Niels Bohr Instituttet.

Khaled er bestyrelsesmedlem i Landskoordinering for Nej Til Krig.

Hvad er jeres bagrund for at gå ind i anti- krigsarbejdet?

Moska: Jeg blev ansat i produktionsselskab der hedder ”Magic Hour Films”. Der har jeg så siddet og oversat afghanske videoklip til dansk. Så så jeg mange af de grusomme ting der skete; udenlandske tropper skyder på almindelige civile afghanere fordi de simpelthen ikke kan se forskel på talibanere og almindelige afghanere. Det synes jeg var rigtig forstyrrende. Desuden har min familie også altid fortalt mig en del om situationen i Afghanistan. Så jeg tror også et eller andet sted jeg er blevet opvokset med interessen.

Khaled: Jeg var en af de mange afghanere som virkelig var glad for at Taliban regimet blev væltet. Fordi jeg havde også den forhåbning og forventning om at det ville medbringe en bedre tid for afghanerne, et bedre liv for afghanerne. Men jeg blev hurtig klogere fordi de folk som amerikanere satte i stedet for Taliban, var netop dem som Taliban var et bedre alternativ for. Og det er sådan set det, som er baggrunden for, jeg er mod den her krig, fordi USA bare har fortsat med at begå de samme fejl, som er sket før i tiden. Alle deres argumenter for at føre den her krig er også udhulet i min optik.

En af deres mærkesager det er kvindernes frigørelse. Men dem der sidder på magten nu med USA’s støtte, det er sådan set dem der startede den kultur og tradition med at nedgøre kvinderne i Afghanistan. De er en del af den Mujahideen-bevægelse som USA støttede mod Sovjetunionen i 1979. Og det var dem der indførte det med at true og henrette de kvinder der gik i skole og var aktive i det sociale liv eller ikke bar tørklæde. Og det er det element der mangler her. Man siger man vil frigøre kvinderne og man har bare sat de folk på magten der er årsagen til at kvinderne er i den situation i dag. Det er paradoksalt.

Moska: Hamid Karzai (Afghanistans præsident) er en gammel mujahideener. Det er sådan lidt modsigende at gå ind i krig og sige, at man gør det for at give kvinderne lighed og skabe demokrati og det ene og det andet, når en mand som Karzai er præsident.

Khaled: Det er også derfor, jeg er imod den krig, fordi formålet er egentlig bare at dræbe flere civile i min optik. Man får ikke noget ud af det. Det alternativ der er til Taliban, de er faktisk værre. De er mere korrupte end Taliban var. De har de samme holdninger som Taliban. De er de samme fundamentalister. De går ud fra den samme lovbog som er Sharia.

Hvornår begynder du selv at blive involveret i aktiviteter omkring Nej Til Krig?

Khaled: Det har jeg været siden 2008. Og det kulminerede så i 2010, hvor jeg afholdt en debataften omkring Afghanistan på Århus Universitet, hvor vi diskuterede krigen og fremtidsperspektiver for Afghanistan.

Hvad er tankerne bag ved den Konference for Afghanistans Uafhængighedsdag, som I afholder den 19 august?

Khaled: Tankerne er sådan set at give den danske befolkning et vidensfundament, som de kan gå ud fra. Det som fremgår i medierne, er jo ikke hele historien. Folk kender Taliban med de ved ikke hvorfor, at Taliban begyndte at eksistere. Det er den historie folk skal have for at have et ordentlig grundlag for at debattere og diskutere situationen i Afghanistan.

På den dag ville vi gerne give et historisk overblik over de forskellige begivenheder som former Afghanistans historie. Og man kan sådan set også trække en masse tråde til Vesten. Og se hvordan Vestens handlinger har været med til at give grundlag for Taliban.

Hvorfor skal folk dukke op til denne konference?

Moska: Man skal komme, hvis man ønsker at vide mere om hvad regeringen støtter. Mange ved desværre ikke hvem Hamid Karzai er, og mange kender desværre heller ikke til hans fortid. Hans bror, som var minister, var jo også en narko baron – hvad siger det lige om den afghanske regering Danmark støtter?

Formålet er, at folk bliver mere bevidste om hvad der foregår i Afghanistan, således at politikerne kan stå til ansvar deres handlinger. Vi ønsker også, at flere i Danmark vil sige nej til en ny krig ved at være bevidste om hvilken magt der dominerer verdenssamfundet, og at den ikke altid er retfærdig.

Hvad skal der ske på flagdagen 5. september, og hvad er tænkerne bag ved?

Khaled: På flagdagen har vi tænkt os, at protestere mod krig men ikke soldater. Fordi vi har fuld forståelse for hvad soldaterne gør. De tjener deres land. Det er en ordre. Det er noget politikkerne har bestemt skal gøres, og det er det, som de gør.

Det vi protesterer mod er de forudsætninger som politikerne har givet til soldaterne for at tage derned og starte den krig. Den er forkert.

Moska: Men vi vil også gerne have at soldaterne skal ud. Jeg mener personligt, at igennem borgerkrig og revolution internt så kommer Afghanistan videre og ikke ved, at et fremmed land kommer og vil plante demokrati – det kan man ikke gøre. Så det handler også om at få sat pres på politikerne, så de kan få soldaterne ud af Afghanistan vil jeg mene.

Khaled: Det er sådan set hovedformålet med hele vores bevægelse; at Danmark skal begynde og trække deres soldater ud. Og egentlig at stoppe krigen. Og det som Vesten har gjort i Afghanistan er, at de har valgt en side i en borgerkrig.

Moska: Vi er også udmærket klar over at planen er, at soldaterne skal ud i 2014, men det handler også om, at politikerne skal stå til ansvar for hvad, de har gjort. Fordi der er mange mennesker der er døde. Der er mange mennesker der ikke har haft det så godt, som dem man hører om i Kabul. Så det handler meget om at få dem til at stå til ansvar for hvad, de har gjort.

Khaled: Og egentlig minde politikerne om, at man ikke blot på egne ambitioner, skal gøre noget på hele Danmarks vegne. For det mener jeg personligt er det som er sket. Det var jo Anders Foghs personlige ambitioner om at lege stor sammen med storebror USA. Så gik de ind i krig, uden helt at tænke over konsekvenserne.

Konference om Afghanistan

- på deres uafhængighedsdag 16. august

Hvad er det for et land, vi har været i krig med i mere end 10 år?

Hvilken historie har landet?

Kom til konferencen den 16. august og få svar på disse spørgsmål og meget mere.

Se mere på www.nejtilkrig.dk

Flere artikler fra nr. 321

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (DK) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 3003 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside