Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 321 – 1. juli 2012 – side 12

Pride

Kommercielt freakshow eller politisk demonstration?

Stefan Godau

Som hvert år vil der igen i den tredje weekend i august være en stor parade i København med tusindvis af deltagere.

De fleste ved dog ikke hvorfor PRIDE finder sted og vil betragte det som endnu en stor gadefest.

PRIDE, eller Christopher Street Day, som den stadigvæk korrekt bliver kaldt i fx Tyskland, markerer dog en historisk begivenhed. I Christopher Street i New York, skulle politiet gennemføre en razzia mod det populære mødested ”Stonewall Inn”, som var det eneste værtshus, hvor bøsser, lesbiske, transpersoner og trækkerdrenge kunne mødes. Politiet blev mødt med flasker, sten o.a. og det kom til et gadeslag i dagevis.

I årene bagefter kom det til dannelsen af Gay Liberation Front i USA og flere aktionsgrupper i Europa. Herhjemme markerede Bøssernes Befrielsesfront (BBF) sig med sin første demonstration i 1971.

Aktivisterne følte ikke kun behovet for at vise deres egen sexualitet frem og være sammen blandt ligesindede, de så homoseksuel frigørelse som et politisk projekt og anså kvindernes kamp for ligestilling som en del af deres kamp. De fandt også inspiration fra studenterbevægelsen og de nationale befrielseskampe.

I de første år var socialistiske ideer stærkt udbredte og mange sympatiserede med socialistiske partier som Venstresocialisterne (VS). Bevægelsen blev dog mere og mere upolitisk med tiden og i 1989 blev det registrede partnerskab vedtaget, som BBF betegnede som et ”parteret registerskab”, da det gav staten lov til blande sig i bøsser og lesbiskes forhold. Politiske forandringer skulle ikke opnås gennem selvaktivitet, men gennem at stemme på de ”rigtige” politikere.

Derfor blev PRIDEn til det, som den er i dag: Et stort kommercielt freakshow, hvor store koncerner som IBM og Microsoft præsenterer sig som ”tolerante” og ”mangfoldige”. Det koster flere 10.000 kroner at deltage i paraden med en vogn, som er umuligt at betale for små foreninger. Derfor dominerer den homosexuelle værtshuskultur, rejsebureauer og andre paraden.

I dag er det selv DF, hvis grand old men Søren Krarup betegnede homosexuelle endnu for nogle år siden som ”mentalt handicappede”, velkommen på PRIDEN. Samtidig med at man forsvarer den ”danske tolerance”, så hetzes der mod muslimer.

S-SF-R regeringens aktuelle angreb på velfærden rammer også bøsser, lesbiske, transpersoner og HIV-smittede. Der er derfor brug for en kæmpende queerbevægelse som opbygger modstand mod nedskæringer og diskrimination. Kampen for en repolitisering af PRIDEn er en del af denne kamp.

Flere artikler fra nr. 321

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Bøsser-lesbiske-trans

Se flere artikler af forfatter:
Stefan Godau

Siden er vist 2361 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside