Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 324 – 2. november 2012 – side 5

Okinawa

Omfattende protester mod amerikanske krigsfly

Anna Wolf

I kølvandet på protesternes tid går japanerne på gaden mod amerikanske kampfly Osprey MV-22 på øen Okinawa. Okinawa er stadig hjemsted for en fjerdedel af USA’s militærbaser i Japan, og var også en vigtig historisk base for USA, bl.a. under Vietnamkrigen. Mange er utrygge over flyenes tilstedeværelse, og japanerne siger nu stop.

Denne oprustningsadfærd fra USA’s side er et led i forskellige militære tiltag, USA på det seneste har foretaget i Asien. USA forbereder sig på eventuelle konflikter med Kina i fremtiden. Udover at give udsigt til endnu en krig, har tilstedeværelsen af omkring 50.000 amerikanske soldater på Okinawa også ført til overgreb på lokalbefolkningen.

Denne imperialistiske kurs fra USA’s side er velkendt, men bekymrende. Ikke desto mindre har en samlet modstandsbevægelse opbygget af fredsgrupper, fagforeninger og nogle folkevalgte politikere ikke opgivet modstanden.

D. 9. september samledes 100.000 mennesker på Okinawa, og demonstrationer blomstrede også op i hovedstaden Tokyo, byen Iwakuni og to andre mindre Japanske øer.

De anti-amerikanske demonstrationer har mobiliseret en bred vifte af folk og politikere langt hen ad det politiske spektrum. Som en australsk aktivist, Gavin McCormack har udtalt: “Dette er ikke længere en modstandsbevægelse, men et helt distrikt (præfektur, red.) i opposition, der siger nej.”

Flere artikler fra nr. 324

Flere numre fra 2012

Se flere artikler om emnet:
Japan

Se flere artikler af forfatter:
Anna Wolf

Siden er vist 1334 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside