Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 325 – 14. december 2012 – side 4

Danmark støtter droner der dræber

Afzal Khan Bangash

De fleste er klar over, at Danmark lydigt følger USA’s linje, når det gælder militære eventyr. Det skulle derfor ikke komme som nogen overraskelse, at det samme gør sig gældende mht. militære investeringer.

I 2010 besluttede partierne i forsvarsforliget at spare penge ved ikke at være med i et projekt, der skulle udstyre NATO med fem dronefly. Denne beslutning blev der dog hurtigt lavet om på, da Helle Thorning-Schmidt – under et besøg i Det Hvide Hus tidligere på året – blev opfordret af Barack Obama til at deltage i projektet.

I samme dur underskrev forsvaret i juni 2012 også en 57 millioner kr. købsaftale på nye droner, som erstatning for de gamle Raven-droner, der er blevet brugt i krigen i Afghanistan siden 2007. Derudover er det vedtaget i det nye forsvarsforlig fra november 2012, at Danmark skal have et nationalt testcenter for droner i Odense Lufthavn.

Det er dog ikke kun danske borgeres skattekroner, der bruges til investering i droner. Nu er danske pensionskunder også blevet medejere af virksomheder, der producerer droner. Danske pensionsselskaber såsom Pension Danmark, PFA og Nordea Liv og Pension, har placeret penge i virksomheder, der producerer komponenter til kampdroner.

Direktør for Pension Danmark, Jens-Christian Stougaard, forklarede investeringerne med at de ikke var ulovlige, da der ikke er nogen FN- eller EU-sanktioner mod droner, og politikerne ikke har sanktioneret imod det. Derudover nævnte han, at det ikke var imod pensionsselskabets retningslinjer og sidst, men ikke mindst, at Pension Danmark “i sidste ende handler ... om at skabe det højest afkast til vores kunder”.

Hvad går pengene til?

Droner bliver hovedsageligt brugt i den nu årti-lange krig i Afghanistan og Pakistan, men også i andre lande som Yemen og Somalia er de blevet benyttet. De bliver bl.a. brugt til såkaldte “targeted killings”, målrettede henrettelser af mistænkte terrorister uden rettergang.

Selv om disse angreb kaldes præcisionsangreb har de forårsaget mange civile tab, fx Datta Khel luftangrebet i Pakistan, som dræbte 44 personer, hvoraf de fleste var civile. Indtil nu er mindst 3000 personer blevet dræbt af droner, og der er i både Afghanistan og Pakistan opstået en stor folkelig modstand mod disse angreb.

Selv om det er klart at dronerne hovedsageligt bruges i militært øjemed, bliver drone-teknologi også brugt til civile formål, fx kortlægning af skovbrande eller geofysiske undersøgelser. I ovenstående tilfælde, altså forsvarets og NATOs køb af droner, er der dog ingen tvivl om hvad dronerne skal bruges til, nemlig militære formål.

Stop oprustningen

Der er i dag ingen militær trussel mod Danmark og det er derfor absurd at magthaverne, i en finanskrise hvor vi har brug for penge til velfærd og jobs, investerer i nyt militært isenkram, herunder droner. De ansvarlige begrunder Danmarks militære oprustning med “terrortruslen”, men truslen mod Danmark er opstået som følge af at Danmark gik i krig i Afghanistan og Irak, sideløbende med islamofobiske tendenser i danske medier.

I stedet for at investere i droner burde magthaverne sætte en stopper for dansk militær tilstedeværelse i Afghanistan og ændre den hånlige og diskriminerende tone overfor muslimer i Danmark. Derudover er det vigtigt, at der bliver lavet klare retningslinjer, der sætter en stopper for private selskabers uetiske investeringer, herunder våbeninvesteringer. Uden sådanne retningslinjer vil investeringerne fortsætte da de, som Jens-Christian Stougaard indrømmede, skaber det “højeste afkast”.

Afzal Khan Bangash er aktiv i Nej til Krig

Flere artikler fra nr. 325

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Afzal Khan Bangash

Siden er vist 3701 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside