Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 325 – 19. januar 2013 (Kun online)

100 i solidaritetsdemo i København

Athen kaldte – København svarede

IS/U

Græske antifascister og en lang række progressive partier og organisationer havde indkaldt til demonstration i Athen d. 19. januar for at styrke kampen mod den voksende fascisme. I en lang rækker byer verden over gik antifascister på gaden i solidaritet, heriblandt 100 demonstranter i København.

Demo Kbh: Athens Calling, 19.1.2013Mindst fem venstrefløjsgrupper var repræsenteret ved demonstrationen foran den græske ambassade i København, og folk var kommet fra hele landet for at vise solidaritet.

Vores skjold og sværd over for fascismen

Bo Nielsen fra Internationale Socialister holdt tale og sagde bl.a. “historien viser, at fascismen har særligt gunstige vækstkår i perioder med økonomisk krise. Vi befinder os netop i disse år i den dybeste systemkrise siden 1930erne. Selvom verden har forandret sig meget siden, er vi nødt til at være bevidste om, at krisepolitikken, ikke kun i Grækenland, men mange steder i verden, indebærer så brutale konsekvenser for almindelige mennesker, at 1933 alligevel ikke virker så fjernt endda ...

Vores stærkeste våben mod fascismen er disse to; for det første er antifascismen vores ‘skjold’. Lige meget hvor nazismen stikker sit ækle fjæs frem, møder vi den med så bred mulig folkelig modstand i form af blokader, demonstrationer og forsøger at forhindre nazistiske vælgermøder og bliver ved med at sige: Ingen platform til nazisme! For det andet er klassekamp vores 'sværd'. Opbygning af modstand fra neden mod de nyliberale angreb er den bedste måde, vi aktivt kan skabe et stærkt og positivt alternativ for almindelige mennesker. Vi må afvise at lade os splitte med racisme! Vi skal derimod stå sammen og blive ved med at pege på hvem det er, der har skabt krisen og hvem, der skal betale for den.”

Crisis Mirror

En aktivist fra den græske venstrefløjsgruppe Crisis Mirror talte om sammenhængen mellem de seneste dages angreb på besatte huse i Athen, der ud over et sted at bo for folk, der er hårdt økonomisk ramt af krisen, har fungeret som baser for venstrefløjsaktivisme – og så den voksende tilslutning og indflydelse, Golden Dawn har fået inden for det græske politi. Rydningerne har været brutale, og retorikken omkring disse squads har været præget af beskyldninger om ‘terrorisme’.

Efter talerne var der ‘åben mikrofon’ bl.a. med indslag af politisk rap på dansk og på græsk, og der blev råbt antifascistiske paroler.

Efter en vellykket demonstration samledes ca. halvdelen af demonstranterne sig til fællesspisning og et opfølgende evalueringsmøde, hvor det blev drøftet hvad vi sammen fremadrettet kan gøre, ikke bare i kampen mod fascisme, men også imod de tiltagende angreb fra regeringen.

Aktivisterne var enige om, at dagen havde været en stor succes og aftalte, at man vil forsøge at lave flere fælles ting. Næste fokus bliver på aktionsuge 19, som er en antikapitalistisk aktionsuge i København.

Se også:
SAA 325: Demonstration i Kbh. lørdag 19. januar kl. 14.00: Solidaritet med den anti-fascistiske bevægelse i Grækenland

Flere artikler fra nr. 325

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
IS/U

Siden er vist 3245 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside