Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 327 – 11. marts 2013 – side 4

Egypten 2 år efter – modstanden fortsætter

Pernille Cauchi

Egyptisk politi affyrede vandkanoner mod stenkastende demonstranter foran præsidentpaladset, da oppositionen i februar samledes for at markere toårsdag for at have væltet diktatoren Hosni Mubarak.

Igennem de sidste to år, siden det som er blevet kaldt den Egyptiske Revolution, har der været voldsomme protester imod Mohamed Morsi og Egyptens største parti, Det Muslimske Broderskabs Frihed og Retfærdighed, som har haft magten efter en snæver demokratisk valgsejr.

Systemet bevaret

I hele landet, men specielt i byen Port Said nær Suez kanalen, har der været strejker og protester. Broderskabet er under anklage for at have overtaget magten, men bibeholdt Mubaraks repressive system.

Demonstranterne kræver at Morsi opfylder revolutionens mål. I Suez har der været protester imod Morsis dekret om en undtagelsestilstand, der også giver militæret tilladelse til at foretage anholdelser.

Svaret fra en såkaldt Suez Ungdomsblok har været at organisere daglige demonstrationer fra udgangsforbuddets start i en klar afvisning af undtagelsestilstanden og »den ny diktator Mohamed Morsi«.

I Kafr el-Sheikh har hundredevis af minearbejdere stormet et lokalt regeringskontor. Der har været daglige protester i Kairo og i tekstilindustribyen Mahalla.

Man kan spørge om der overhovedet har været en revolution. Hvis man ser på situationen og forfatningen, som ledsaget af store folkelige protester blev tvunget igennem i efteråret 2012, har militæret bibeholdt både deres økonomiske magt og andre privilegier.

Der har tilsyneladende været en forhandling imellem Det Muslimske Broderskab og militæret om magtdeling. Forfatningen bibeholder således det meste af det værste fra det gamle system og tilføjer et lag af nye restriktioner, som kan bruges til at undertrykke individer og minoriteter i religionens navn.

Glemmer ikke sin styrke

Den økonomiske situation i Egypten, som importerer næsten halvdelen af sine fødevarer, har ledt Morsi til at forhandle med International Monetære Fond (IMF), om et lån på 4,8 mia. dollar.

Lånet vil kun kunne dække det løbende underskud og den gamle gæld. Men med lånet følger, som vi har set så mange andre steder i verden, massive nedskæringer for almindelige mennesker.

I Egypten kan regeringen forvente en massiv modreaktion fra befolkningen, som ikke har glemt deres styrke og kravene fra revolutionen. I et forsøg på at begrænse modstanden har regeringen foreslået en ny lov, som ifølge Human Rights Watch kraftigt begrænser retten til fredelig demonstration.

Situationen i Egypten bliver ofte fremstillet i den borgerlige presse, som om der er en polarisering med Det Muslimske Broderskab og andre religiøse partier på den ene side og den sekulære opposition på den anden.

Men polariseringen er i højere grad mellem almindelige mennesker på den ene side og magthaverne fordelt mellem militæret og regeringen på den anden. De fleste egyptere er ikke tilbøjelige til at søge reaktionære, religiøse løsninger.

Tværtimod har store dele af den egyptiske arbejderklasse socialistiske og venstreorienterede traditioner. Flere og flere egyptere går derfor igen på gaden eller strejker for at protestere imod undertrykkelse, arbejdsforhold og stigende priser.

Opbyg et revolutionært lederskab

Hele byer og lokalområder har vendt sig mod Broderskabet, fordi de føler sig forrådt og fordi den økonomiske politik forværrer deres liv.

Der er behov for at give modstanden mod Broderskabet en retning, således at kravene fra revolutionen om frihed, arbejde, uddannelse og social retfærdighed kan indfries. Landets primære koalition af oppositionspartier, Den Nationale Redningsfront har ikke formået at samle modstanden. Opbygningen af et revolutionært lederskab, som kan lede oppositionen og de kommende kampe er den store udfordring for Egypten.

Et lederskab som kan samle kræfterne blandt de uafhængige fagforeninger på fabrikkerne og på gaderne i lokalområderne og som prioriterer behovene fra millioner af fattige, studerende, arbejdere og bønder.

Samlede kræfter, som styrtede Mubarak, kan vælte Morsi og begynde opbygning af et alternativt Egypten, som igen kan inspirere hele verden.

Flere artikler fra nr. 327

Flere numre fra 2013

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Pernille Cauchi

Siden er vist 4112 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside