Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 327 – 11. marts 2013 – side 16

Regeringen er svag – vi kan vinde

Lene Junker

Den 28. februar spillede regeringen og KL lockoutkortet som næste træk i deres masterplan for at svække de faglige organisationers indflydelse og sikre gennemførelsen af den blå krisepolitik.

Alle 50.000 medlemmer af Danmarks Lærer Forening, De Frie Skolers Lærerforenings 10.000 medlemmer, Uddannelsesforbundets medlemmer, som er lærere ved ungdomsskoler, sprogskoler, professionshøjskoler og lærerne på Sosu-skolerne, blev lockoutet med virkning fra 2. april.

Regering og KL har truet med både lockout og regeringsindgreb i lang tid. Kun Gymnasielærernes Fagforening lod sig skræmme og underskrev en aftale. Alle andre fagforeninger stod fast.

OK13 i hårdknude

Heller ikke lockoutvarslet har svækket fagforeningerne. Tværtimod har det udløst en bølge af sympati og solidaritet fra de andre faglige organisationer. Først besluttede KTO under ledelse af FOA-formanden, Dennis Kristensen, at tilbageholde underskriften på de overenskomster, som var forhandlet færdig. Dernæst besluttede Sundhedskartellet at gøre det samme. Det betyder at OK13 er gået i hårdknude for de vigtigste grupper i Kommunerne og Regionerne

Endelig har gymnasielærerne, trods det forlig, deres fagforening har skrevet under på, tilbudt at støtte lærerne økonomisk.

Danmarks Lærerforening og lærere på mange planer har fastholdt et stort og offensivt aktivitetsniveau efter lockoutvarslet. De har meldt ud, at der er penge til at konflikte i 50 dage. Et landsdækkende TR- møde samlede mere end 2000 den 5. marts. Den 11. marts, hvor Anders Bondo skal til forhandling i Forligsinstitutionen, er der støttedemonstrationer.

Denne solidaritet har overrasket selv de største optimister og den har vidtrækkende betydning. Det betyder farvel til gammel splid blandt offentlige fagforeninger og goddag til fælles kamp i fremtiden.

Lærernes kamp rækker langt ud over arbejdstidsregler og forberedelse. Det handler også om Folkeskolen og uddannelsessystemet. Det er en kamp for indflydelse og rettigheder på arbejdspladsen, respekt for tillidsrepræsentanter og de faglige organisationer.

Sikre støtten

Det er nu vigtigt at opbygge den størst mulige styrke. Det gælder først og fremmest om at få 3F og de faglige organisationer under LO til at støtte op. Og det gælder om at sikre støtte fra forældre og elever, som vil opleve kaos og massive problemer under en lockout.

Vi har brug for solidaritetsdemonstrationer i alle byer i stil med velfærdsdemonstrationerne i 2007 inden lockouten træder i kraft. Det er vigtigt at “ingen efterlades alene på perronen”.  EU, regeringen og KL’s krisepolitik har allerede ramt mange grupper. Ingen kan vinde alene.

Lockout-kortet skulle have bragt regeringen og KL i offensiven. Det er ikke sket. Tværtimod har det svækket regeringen yderligere. Den er upopulær blandt sine vælgere, baglandet er utilfreds og den er tæt på at miste sit parlamentariske grundlag. Kommunevalget nærmer sig, hvor S og SF skal møde vælgerne.

OK 13 har potentialet til at tilføje regeringen et nederlag og dermed et nederlag for den borgerlige krisepolitik.

Flere artikler fra nr. 327

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 1792 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside