Socialistisk Arbejderavis
Nr. 328 – 16. april 2013 – side 2
Regeringen er svag
Lærerne kan vinde – men ikke alene
Lene Junker
Regeringens masterplan for at “frigøre ressourcer" ved at ændre løn og ansættelsesvilkår for alle offentlige ansatte og svække de faglige organisationer, er nu afsløret.
Der bruges mange skattekroner på at give cheferne ekstra bonus og annoncekroner på at nedgøre lærerne i forsøget på at gennemtvinge en discountudgave af vores fælles velfærd.
Angrebet på lærerne var voldsomt og magtfuldt og virkede nærmest umuligt at stille noget op overfor.
Men virkeligheden er, at hverken truslen om lockout, varslet om lockout eller selve lockouten har knækket lærerne. Tværtimod er sympatien med lærerne vokset.
Sammenhold
Det skyldes først og fremmest lærernes egne aktiviteter. De startede i januar og udfolder sig nu for fuld udblæsning i hele landet.
Ved demonstrationerne den 20. marts og den 11. april viste lærerne fantastisk sammenhold og styrke. Og de fik støtte fra andre offentlige fagforeninger, som begyndte at forstå dette som et generelt angreb på den kollektive aftaleret og de faglige organisationers indflydelse.
Derfor tøver regeringen nu med at gribe ind i lockouten og realisere sin masterplan.
Svag regering
Denne regering har angrebet arbejdsløse, syge, kontanthjælpsmodtagere, studerende – altså små og svagere grupper. Sidste gang regeringen angreb organiserede arbejdere var “Helligdagstyveriet” sidste år. Her gik det galt og regeringen måtte opgive projektet.
Meget af det regeringen har forsøgt sig med er enten mislykkedes eller gjort den mere upopulær.
Regering og KL har spillet deres stærkeste kort uden at kunne knække lærerne. Lærerne kan vinde, men ikke alene.
Sympatistrejke
Det er nu nødvendigt at alle fagbevægelsens stærke kort kommer i spil. Et af dem er varsling af sympatistrejker. Et andet er tillidsrepræsentantmøder regionalt eller nationalt. Det er på høje tid at hele fagbevægelsen kommer med ind i denne kamp.
De fleste faglige ledere, er tydeligvis ikke klar til at kæmpe mod regeringen. De havde også accepteret “Helligdagstyveriet” sidste år, hvis ikke det var for protester fra menige medlemmer, tillidsfolk og lokale fagforeninger.
Igen må menige medlemmer, tillidsfolk og lokale fagforeninger på banen:
Snak med kollegaerne om hvorfor man skal støtte lærerne. Inviterer en lockoutet lærer ud på din arbejdsplads. Vedtag en støtteudtalelse eller foreslå en sympatiaktion med lærerne. Foreslå at der indkaldes til møde for tillidsrepræsentanterne i din by eller kommune. Spørg de faglige ledere, hvorfor de ikke for længst har varslet sympatistrejke.
Lockouten frigør regeringen og KL fra de nuværende arbejdstidsaftaler. Fremover ønsker de ingen aftale. Derfor har lærerne intet at miste – men alt at vinde.
Se også:
SAA 328: Efter regeringsindgrebet: Gør 1. maj til protestdag
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe