Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 328 – 16. april 2013 – side 10

Så kom turen til Cypern

Bo Nielsen

Overalt i Europa tvinges almindelige mennesker til at betale for en krise, de ikke selv er skyld i eller herre over, så længe den økonomiske politik ligger i hænderne på politikere og teknokrater. Nu er turen kommet til Cypern.

Den græske regering og Troikaens nådesløse gældshåndteringspolitik har ramt arbejderklassen, studerende og mennesker på bunden af det græske samfund med svimlende arbejdsløshedskurver og eksploderende fattigdom.

Den slags skræmmer tilsyneladende ikke nabolandet Cyperns nye centrumhøjre-regering, der kom til for en måned siden.'

Den 24. marts vedtog Eurozonens finansministre en redningspakke for Cyperns to største banker for ca 10 mia. euro. Regeringen iværksatte straks en lov, der tvinger bankkunderne til at betale en del af finansieringen. Metoden er simpel, men brutal: staten hæver penge direkte fra borgernes konti.

Bankrøveri og omvendt Robin Hood

Redningspakken vil koste tusindvis af arbejdspladser. Laiki Bank lukkes, og mange bankarbejdere fyres. Samtidig vil landets private sektor rammes hårdt, da mange mindre erhvervsdrivende – grundet de mistede kontantbeholdninger i banken – ikke vil kunne udbetale lønninger.

Værst ser det ud for landets offentligt ansatte, der vil opleve massefyringer i forbindelse med privatisering af landets havne og de statslige tele- og elektricitetsselskaber. Disse sektorer har årligt indbragt staten ca 236 mio. euro. Også luftfarten skal privatiseres.

Tusindvis af offentlige arbejdspladser vil blive solgt på markedet for en slik imens fagforeningerne, der har haft deres pensionsfonde i Laika Bank, mister milliarder af arbejdernes opsparede euro. Arbejderklassen bliver røvet!

Folk er rasende

Ligesom i andre sydeuropæiske lande fører angrebene til protester. Arbejdere, studerende og fagforeninger har dagligt demonstreret siden aftalens indgåelse. Vreden er stor mod en skruppelløs regering. Selvom manglende demokrati ikke er af ny dato. Den forrige regering, der var ledet af kommunister, stod i spidsen for et skatteparadis med en selskabsskat på 10%.

Men der er et alternativ, lyder det fra det cypriotiske IS. Det er exit fra eurozonen, og at tage pengene fra overklassen og at nægte tilbagebetaling af gælden. Og bankerne skal nationaliseres under arbejderkontrol. Det er krav, der for tiden vinder voksende opbakning.

Men ingen kan ikke vinde alene, så den europæiske arbejderklasse må kæmpe den samme kamp og bygge modstanden sammen på tværs af landegrænser. Hvad der sker i Sydeuropa har betydning for os alle.

Flere artikler fra nr. 328

Flere numre fra 2013

Se flere artikler om emnet:
Cypern

Se flere artikler af forfatter:
Bo Nielsen

Siden er vist 1718 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside