Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 329 – 24. maj 2013 – side 3

Det mener vi

De demokratiske socialister

Spørgsmålet om man er en del af den demokratiske venstrefløj er blevet aktuelt efter talrige angreb på Enhedslisten fra især Socialdemokratiet.

Derfor var det også vigtigt for Enhedslistens ledelse, at det på årsmødet blev slået fast, at Enhedslistens projekt holder sig inden for det borgerlige demokratis rammer.

På 1. maj blev regeringstoppen mødt med buhråb og fløjter fra vrede og skuffede arbejdere. Efterfølgende har både S, SF og Enhedslisten København været ude med udtalelser hvor, de omtaler demonstranterne som udemokratiske.

Folketingskandidat for Enhedslisten Jonathan Simmel er da også blevet rykket ned af kandidatlisterne, så han med sikkerhed ikke kan komme i Folketinget ved næste valg. Det har været vigtigt fordi, han som erklæret revolutionær angiveligt er udemokratisk.

Logikken er klar: De revolutionære er udemokratiske fordi, de ønsker at bryde med systemet imens de, som holder sig inden for de parlamentariske rammer, er ægte demokrater. Disse beskyldninger vil vi sikkert komme til at høre ofte i fremtiden imens regeringen bliver mere og mere upopulær.

Det udemokratiske system

Hver gang et flertal af befolkningen ønsker bare minimale forbedringer er det blevet mødt med voldsom modstand, fra magthaverne. Endnu mere centralt er det at huske på, at sådan noget som kapitalisme, arbejdsløshed, konkurrence, fremmedgørelse og profitmotivet – bare for at nævne nogle enkelte af de dårligdomme, vi må leve med – ikke er indført gennem lovgivning i noget parlament. Og derfor heller ikke vil kunne lovgives væk efter almindelige parlamentariske spilleregler.

De magthavere som styrer verden i dag har en enorm udenomsparlamentarisk magt. Occupy-bevægelsens parole om, at vi er de 99 %, imens det er den ene % som ejer det meste af jordens rigdom, er en meget god beskrivelse.

Udvidelse af demokratiet – og forsvaret for det

Som revolutionære socialister kæmper vi for en ekstrem udvidelse af demokratiet -ikke en indskrænkning af det. Vi arbejder for, at almindelige arbejdere træder ud af rollen som statister og ind i rollen som aktive spillere i kampen om vores fælles fremtid.

Denne avis forsøger at behandle nogle af de spørgsmål, der rejser sig for arbejderbevægelsen og for socialister i dag. Forsøget på at tilkæmpe os mere demokrati går igen i disse:

Se bl.a. gennemgangen af lærernes fire ugers kamp fra start til slut og deres kamp for mere demokrati i deres arbejdsdag på s. 2 og 3 i denne avis. Hvilket hænger sammen med spørgsmålet om demokrati i den Den Danske Model, som Hans Erik Madsen analyserer på s. 12 og 13. Hvordan står det til med “landets mest demokratiske parti”, som netop har holdt sit 24. årsmøde? – vi har spurgt en række Enhedsliste-medlemmer om dette på siderne 4 – 7. Endelig skal vi ud og forsvare demokrati og ytringsfrihed for socialister, fagforeningsfolk, indvandrere og minoritetsgrupper ved at forhindre nazisterne i at indtage vores gader, pladser og forsamlingshuse – læs om antifascisme på s. 8 og 9.

Rigtig god læselyst

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 329

Flere numre fra 2013

Siden er vist 2155 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside