Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 330 – 5. juli 2013 – side 8

Protester tiltvinger sig indrømmelser i Brasilien – men vreden fortsætter

Dave Sewell

Masseprotester tvang Brasiliens regering til store indrømmelser. Mere end en million mennesker deltog i en sejrs demonstration torsdagen efter kommunerne havde nedsat prisen på busbilleter – det spørgsmål som startede protesterne.

Præsident Dilma Rousseff sagde at der ville komme flere indrømmelser den næste dag. Bl.a. at bruge alle statens olieindtægter på uddannelse. Masseprotester eksploderede i starten af juni efter politivold imod en mindre demonstration i Sao Paolo. Det fandt genlyd hos almindelige brasilianere som er vrede over de milliarder som bliver brugt på internationale fodbold turneringer og olympiader mens de lever i fattigdom.

Sean Purdey er aktivist i PSOL, Sao Paolos socialistiske parti. Han fortalte Socialist Worker: “disse spændinger er blevet opbygget igennem lang tid af en række problemer... Der er mange paralleller til Tyrkiet. I Tyrkiet har der været relativ fremgang i 20 år og levestandarden er forbedret... Men det øger også folks forventninger... Folk er begyndt at spørge hvorfor spædbørn dør i underfinansierede hospitaler mens der bliver brugt milliarder på nye stadiummer.”

Fodboldspillere

Sean tilføjer at fodboldspillere giver deres opbakning til bevægelsen på TV – i et land hvor fodbold nyder masseopbakning “betyder det at det er virkelig alvorligt,” siger han.

Det korrupte højre-socialdemokratiske Arbejdernes Parti (PT) har siddet i spidsen for Brasiliens regering i årtier. Det har brugt overskuddet fra eksport til at prøve at udvikle Brasilien som en regional supermagt.

Bygning af nye veje og dæmninger, og udvidelse af landbrug i regnskovsområder har ført til brutale konflikter mellem staten og den oprindelige befolkning.

Men det meste af venstrefløjen bliver set som tætte allierede med regeringen. Nogle protesterende angreb endda delegationer fra venstrefløjspartier og fagforeninger på sejrsdemonstrationer i Sao Paolo og Rio de Janeiro.

Sean sagde “højrefløjs partier og fascister havde en organiseret tilstedeværelse, men de har ikke haft lederskab i angrebet... Der var mange unge folk som angreb simpelthen fordi de identificerer "politik", venstrefløjen og fagforeningerne med PT-regeringen. PTs forræderier har skabt et politisk tomrum.”

Dem som organiserede Gratis Bilet bevægelsen imod stigning i bus billet priser sagde at de ville stoppe med at indkalde til protester for at undgå at blive kapret af højrefløjen. Det har givet regerings støtter en mulighed for at angribe venstrefløjen for at støtte protester.

Men vreden forsvinder ikke. Sidste uge var der en lille strejkebølge – fx 1.000 metal arbejdere i Sao Paolo. Og militante demonstrationer om lokale krav fortsætter.

Oversat fra Socialist Worker (UK), 25. juni.

Flere artikler fra nr. 330

Flere numre fra 2013

Se flere artikler om emnet:
Brasilien

Se flere artikler af forfatter:
Dave Sewell

Siden er vist 1293 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside