Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 22. august 2013 – side 6

Blokade mod underbetaling på metrobyggeriet i København

Jesper Juul Mikkelsen

Fredag eftermiddag dannede en gruppe på ca. 50 arbejdere en blokade på
Nørrebro. Selvom metrobyggeriet er offentligt finansieret så virker
politikernes "sociale klausuler" åbenbart ikke.

Inde på metrobyggepladsen har firmaet Cinterex ansat arbejdere til lønninger på 60 kr i timen, 50 timer om ugen! Det var baggrunden for, at aktionsgruppen ”utilfredse byggearbejdere” havde indkaldt til faglig blokade.

Tidspunktet for blokaden var velvalgt. Netop denne eftermiddag havde metrofirmaet gang i en såkaldt flydestøbning som hele tiden skal fødes med nyt beton. Det lykkedes blokaden at få 3 betonblandere til at vende rundt. Blokaden holdt omkring en time.

Havde man kunne holde blokaden blot en time mere, ville det havde været nok til at ødelægge den igangværende støbning med meget store økonomiske tab for firmaet til følge. Men politiet var begyndte at ankomme i biler og lederen af blokaden besluttede at opløse den, under råbet: ”Vi kom sammen – vi går sammen”.

Uenighed i blokaden

Nogle af deltagerne i blokaden mente, at det var alt for tidligt at opløse den. ”Det er for slapt det her!” var der en, som sagde. ”Politiet var jo ikke engang begyndt at tænke på at flytte os”, sagde en anden. Da én råbte: ”Hvorfor fanden skal vi flytte os nu?” blev der råbt tilbage: ”fordi jeg siger det”.

Blokaden blev opløst. Blokadeaktivisterne mødtes kort tid efter for at evaluere aktionen. Flere var utilfredse med, at der ikke var mobiliseret nok folk, mens andre kritiserede, at lederne af blokaden ikke var valgte men selvudråbte og havde besluttet at opløse blokaden.  For at fremtidige blokader skal være mere end symbolske handlinger og virkelig tvinge metrovirksomhederne til at betale ordentlige lønninger, er det nødvendigt, at der bliver mobiliseret bredere.

Målet må være at der er nok arbejdere til at opretholde blokaden, selv om politiet tilkaldes. En effektiv blokade kan komme til at koste løndumpingsfirmaerne mange penge og dermed give arbejderne stor magt.

Derfor skal kampen mod metroens løndumping gøres til en folkesag.

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 1203 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside