Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 22. august 2013 – side 6

“Smuthul” i lovgivning presser lønnen blandt østeuropæiske arbejdere

Victor kommer fra Rumænien og arbejder på et gartneri i Danmark. Her fortæller han om sine erfaringer som såkaldt “østarbejder” i Danmark.

Der hvor jeg arbejder, havde jeg og mine kollegaer nogle problemer med penge – vi fik ikke den lønforhøjelse, vi var berettiget til.

Så vi talte med 3F, som er planteskolearbejdernes fagforening, og de vil lave en kontrol på vores arbejdsplads, men først sidst i august. Så jeg ved ikke hvordan tingene vil udvikle sig efter diskussionerne mellem arbejdsgiveren og fagforeningen.

Vi er hovedsageligt ansat som praktikanter, og lønnen starter fra 63 kr. i timen og stiger så til 88 kr. i timen. Det er mindre end den normale løn for en almindelig arbejder, men jeg er blevet fortalt at det er normalt for en praktikant, og det er en mulighed for at ansætte rumænske arbejdere til en meget lav løn, som mange arbejdsgivere kender og benytter sig af.

Sandheden er at vi ikke arbejder med noget, som har forbindelse til vores uddannelse. Jeg har for eksempel en uddannelse som miljøingeniør, og det jeg laver er basalt ukvalificeret arbejde (pakning, flytning, rengøring osv.).

Jeg synes, der er et smuthul i dansk arbejdslovgivning, som virksomhederne bruger for at få billige arbejdere fra Østeuropa og ansætte dem som praktikanter, imens de i virkeligheden bruger os til hvilken som helst slags arbejde, uanset vores uddannelse.

Men det er noget som vi forventede, da vi forlod Rumænien, vi forventede ikke at blive specialiseret på vores arbejdsplads eller at få et kontorjob. Det er trods alt sådan kapitalismen fungerer, virksomhederne prøver altid at minimere deres omkostninger og nu har de fået en mulighed for at få nogle billige immigrantarbejdere.

Jeg var praktikant i 18 måneder og siden juli har jeg været ansat som almindelig gartneriarbejder, og jeg bliver betalt den normale løn for den type af arbejde – 134 kr. i timen. Sådan en arbejdskontrakt kunne jeg næppe have fået for 18 måneder siden, da jeg først kom til Danmark, der er jo masser af folk, som allerede bor i Danmark og søger job.

Navnet (“Victor”) er opdigtet, men det rigtige navn er redaktionen bekendt.

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Siden er vist 1169 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside