Socialistisk Arbejderavis
Nr. 331 – 22. august 2013 – side 7
Det mener vi
Ræset mod bunden
Gang på gang får vi at vide fra politikere, arbejdsgivere og medier at der ikke er råd til velfærd eller lønfremgang.
Velfærdsstaten og de høje danske lønninger er barrierer for danske virksomheders indtjening og mulighed for at klare sig i den globale konkurrence, siger de. Dansk konkurrenceevne skal styrkes – og det betyder at almindelige mennesker må spænde livremmen ind.
Kun én vinder
Men at danske virksomheder klarer sig godt i konkurrence-ræset betyder ikke nødvendigvis flere jobs, og det betyder slet ikke bedre løn, bedre arbejdsforhold eller flere penge til velfærden.
Kampen om bedre konkurrenceevne er kampen om arbejdsgivernes ret til at få større profit – og der er kun én vinder.
Konkurrencen om hvem der har de billigste arbejdere og kan producere billigst er et kapløb mod bunden nærmest uden ende.
Alle de fremskridt som arbejderbevægelsen har vundet – 37 timers arbejdsuge, 6 ugers ferie, betalt pension, løn under sygdom, lønstigninger osv. osv. – har været i modstrid med arbejdsgivernes interesser og en bedre konkurrenceevne.
Tag pengene fra dem der har rigeligt – de rige!
Samtidig med at vores realløn falder og vores velfærd forringes viser rapport på rapport at de rige bliver rigere. Fra 2011-2012 voksede Danmarks 100 rigestes formue med 12 % til 173 milliarder kroner.
Samtidig har danske virksomheder travlt med at gemme deres penge i skattely. I 2011 var der 106 milliarder kroner i skattely – en firedobling i løbet af få år.
For nylig begyndte Skat at undersøge Novo Nordisk, de mener at selskabet har omdirigeret 22 milliarder kroner til skattely og derfor skylder 5,5 milliarder kroner i skat.
Mange andre multinationale firmaer betaler heller ikke skat i Danmark. Nestlé har ikke betalt skat i Danmark i over 20 år, og indberettede i 2011 et underskud på 53.129.533 kr. til Skat.
Også Statoil slap endnu engang for skattebetalingen ved at indberette et underskud på 425.846.147 kr.
Og på trods af krisen har flere virksomheder rekordoverskud. Tal fra 3F viser at industrien i 2011 fik rekordoverskud – faktisk det største overskud i 10 år trods krisen. Og samtidig falder reallønnen.
Med andre ord: De rige fester og det er dig og mig der betaler.
Fra overklassefest til klassekamp
Hvis udviklingen skal vendes kræver det at vi svarer igen.
Men fagtoppen er bovlamme trods angreb på angreb på arbejdere og arbejdsløses forhold.
Folk flygter fra regeringspartierne som tydeligvis støtter op om bossernes angreb. Mange vender sig mod Enhedslisten, men det føre ikke i sig selv noget med sig. Derfor er det både vigtigt og nødvendigt at aktivisterne i Enhedslisten har indkaldt til deres egen græsrods-konference.
Vi må acceptere at vores side af klassekampen starter i det små. Hvis vi vente på det store perfekte modsvar kommer vi til at vente på ingenting.
Vores kamp begynder med små blokader og med mindre demonstrationer, fx som den ved Folketingets åbning. Men målet med disse mindre aktiviteter er at de bruges til at organisere så vi kan blive mange flere aktive. Så mange aktive at vi kan stoppe ræset mod bunden og ødelægge de riges yuppie-fest.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe