Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 331 – 22. august 2013 – side 15

Say it Loud!

Mette Hermansen

‘Say it Loud! – Marxism and the Fight against Racism’ er en sprit ny udgivelse, som stiller skarpt på forskellige aspekter af racisme.

I de sidste ti år har der været et kæmpe opsving i islamofobisk racisme og racisme mod østeuropæiske migrantarbejdere. I Øst- og Sydeuropa vokser de fascistiske partier og organisationer eksplosivt. Say it Loud gør op med idéen om, at ’den hvide arbejder’ har en indgroet, nærmest naturgiven, racistisk indstilling til folk af anden religion eller hudfarve, og beskriver i stedet i detaljer, hvordan racisme opstod hånd i hånd med slavehandlen.

For at legitimere den umenneskelige udbytning af afrikanere blev slavehandlerne nødt til at umenneskeliggøre slaverne og skabe et billede af dem som ’vilde’, ’utæmmede’ og ’underlegne’; en mekanisme, der stadig i dag er fremtrædende når vores politikere skal legitimere den næste krig, de skal vinde opbakning til i befolkningen.

Say it Loud! har en række forfattere, som alle bidrager med ét kapitel. Især kapitlerne ’The roots of racism’, ’The rise of Islamophobia’ og ‘How do we fight racism today?’ fokuserer på sammenhængen mellem kapitalisme og racisme og beskriver hvordan kampen mod racisme samtidig er en kamp mod det system, som skaber og vedligeholder racisme, og som udbytter os alle.

Bogen har en klar, marxistisk rød tråd hele vejen igennem, og som privilege theory og inter-hvide mennesker har gavn af gør dermed også op med teorier sektionalitet, som hævder, at alle racisme og sår tvivl om, hvorvidt hvide mennesker aktivt kan indgå i kampen mod racisme eller om vi blot kan nå til at anerkende vores privilegium og derefter overlade kampen til sorte mennesker.

Andre kapitler dykker ned i historien og beskæftiger sig med Borgerrettighedsbevægelsen i USA eller Stephen Lawrencesagen i England, som bragte den institutionaliserede racisme indenfor politistyrken op til overfladen og ud i offentligheden.

Say it Loud! er et grundigt, gennemarbejdet og kærkomment indspark i racismedebatten, som med eksempler og historisk viden gør et utal af racistiske myter til skamme og burde give typer som Søren Espersen og hans meningsfæller røde ører.

Say it Loud! kan købes på forlaget modstand.org

Flere artikler fra nr. 331

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Mette Hermansen

Siden er vist 1174 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside