Socialistisk Arbejderavis
Nr. 331 – 22. august 2013 – side 15
Ny Ken Loach-film: “The spirit of ‘45”
Til forsvar for velfærdsstaten
Charlie Lywood
Den britiske instruktør Ken Loachs film "The spirit of 45 " (Ånden fra ’45) er ikke bare en almindelige Loach film med socialrealistisk, indigneret og/eller dokumentarisk indhold men det er et “kampråb”. Et råb om modstand mod neo-liberalisme, Thatcherisme, privatisering og en tilbagevending til idéen om at “én for alle og alle for én” er fremtid.
Med en mikstur af dokumentariske film og interviews med både folk som var unge nok til at have oplevet både fattigdom i 30’erne i UK og den uværdige behandling som blev arbejderklassen til del, og nuværende kommentatorer og aktivister guider Loach os igennem hvor historiske banebrydende 1945-1950 Labour regeringen under Clement Attlee var.
Gratis sundhedsvæsen, folkepension til alle uanset indkomst, nationalisering af de væsentligste service områder som transport, energi, post og vand var hovedingredienser i Labour regeringens program. Som Attlee proklamerede på valgaften efter at Churchill havde fået et dundrende nederlag på trods af “krigsindsatsen” – “for første gang i historien er en Labour regering valgt med et socialistisk program!”. Den britiske arbejderklasse ønskede nemlig fundamentale forandringer. Og det fik de.
Loach cutter frem og tilbage mellem 1945 og 1980’erne hvor Thatcher smadrer fagforeninger for at begynde den langsomme, men sikre, underminering af velfærdsstaten. Afnationalisering af transportsektoren, udlicitering af postvæsenet, teleområdet osv. Nedskæringer i den offentlige sektor mens man stimulerer den private sektor til at gå ind og konkurrere med bedre service for de velhavende.
Budskabet er klart: Labour kunne med et massivt flertal lave fundamentale forbedringer for arbejderklassen mens Thatcher og hendes efterfølgere (inklusiv Ny Labours Tony Blair) kunne drive disse forbedringer tilbage. Nu er det tid til at generobre terrænet og rulle forringelserne tilbage og forsvare velfærdsstaten. Det afhænger af menneskers vilje og ikke et Guddommeligt marked.
I den virkelige verden har Loach kastet sig selv og filmen (ligesom Michael Moore i USA) ud i at samle venstrefløjen i Left Unity (Venstrefløjsenhed). En bevægelse/parti som skal erstatte Labour som repræsentant for arbejderklassen i UK.
Dette er et nybrud da man tidligere har haft idéer om at ændre Labour til at forsvare arbejderklassen. Opråbet har fået 7000 støtter på underskiftsniveau og den stiftende generalforsamling er i november. Men som filmen også viser, vil også Left Unity står overfor spørgsmålet: “Hvordan ændrer vi dagsorden under kapitalisme?”, “Kan vi stemme os til velfærds-socialisme?”, “Hvilke rolle har arbejderklassen?”, “Har vi brug for et aktivistisk parti?”.
Ken Loach har gjorde os alle en tjeneste med filmen og dannelse af Left Unity, men det er op til alle os andre at fortsætte diskussioner om den strategiske vej fremad.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe