Socialistisk Arbejderavis
Nr. 332 – 1. oktober 2013 – side 4
Socialist og faglig aktiv
Benny Allermand + Mette Hermansen
Fra d. 14. – d. 20. september i år holdt 3F kongres i Aalborg, hvor omkring 1000 delegerede deltog. De største diskussioner handlede om social dumping og utilfredshed med EU.
Helle Thorning-Schmidt talte til kongressen og lagde fokus på social dumping. Problemet er, at regeringens metode med at sende SKAT og politi ud på arbejdspladserne i højere grad rammer de udenlandske arbejdere, end det rammer de selskaber, som ansætter østarbejdere til langt under minimumslønnen.
Derfor er blokader og faglige aktioner vejen frem. Det er arbejderes egen organisering, som i sidste ende kan presse entreprenørerne. De blokader, der for nylig har været af metrobyggeriet, ville, hvis de blev organiseret bedre og bakket op af andre brancher, for alvor kunne presse firmaer som Trevi på pengepungen.
Men det kræver, at almindelige arbejdere begynder at snakke sammen og danne netværk på tværs af brancher, som kan støtte op, når en konflikt udbryder og der er brug for solidaritet.
Dette var også en diskussion på 3Fs kongres. Det netværk, som findes i BJMF- De utilfredse bygningsarbejdere- er ved at blive udvidet med folk fra industrigruppen – blandt andet postarbejdere og folk fra forskellige værksteder i byen.
Men faglige netværk tjener ikke kun til at presse vores arbejdsgivere. Netværk er også en måde at udfordre toppen af vores fagforeninger på.
Fagforeningsledere kaster ikke deres medlemmer ud i strejke, fordi de synes det er en god ide, de gør det, når de bliver tvunget til det – enten for at forbedre deres forhandlingsposition, eller fordi der er tilstrækkeligt pres fra medlemmerne til, at de ikke kan ignorere deres krav til arbejdsgiverne og må gå med i konflikten.
Lærerkonflikten i foråret er et godt eksempel på, hvordan fagtoppen agerer, hvis de ikke bliver mødt af stærke krav fra deres medlemmer. Havde der eksisteret et fagligt netværk på tværs af mange forskellige skoler, ville lærerne i samlet flok have kunnet opfordre andre faggrupper til at sympatistrejke og Anders Bondo ville ikke have kunnet slippe af sted med at tale sympatikonflikter ned.
Per Christensen, som kommer fra 3Fs internationale solidaritetsarbejde, blev valgt som ny formand i 3F. Selvom han er en del mere progressiv end den afgående formand, Poul Erik Skov Christensen, er det vigtigt for socialister ude på arbejdspladserne at holde fast i, at vi ikke kan overlade modstanden mod løntrykkeri og social dumping til vores fagforeningsledere.
Kun hvis vi organiserer os i netværk, kan vi presse vores arbejdsgivere og fagtoppen.
Gennem først små sejre på de enkelte arbejdspladser får almindelige arbejdere selvtillid til at gå ind i de større kampe omkring eksempelvis overenskomstforhandlinger og selvtillid til at handle – også når fagbureaukratiet halter bagefter.
På den måde kan vi sikre ordentlige arbejdsforhold og en ordentlig løn, både til danske og østeuropæiske arbejdere.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe