Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 332 – 1. oktober 2013 – side 12

Grækenland mellem fascistisk vold og antifascistisk modstand

Bo Nielsen

Det politiske mord på den venstreorienterede rapper Pavlos Fyssas aka Killah P, som blev begået d. 18. september af et medlem af nazi-partiet Golden Dawn på ordre fra ledelsen, kom på et tidspunkt, hvor nazisterne på det seneste havde eskaleret deres aktiviteter og ikke mindst deres gadevold mod indvandrere og politiske modstandere.

 

Den 13. september havde Golden Dawn-gadekæmpere, bevæbnet med baseballbats og brækjern, overfaldet en gruppe kommunister, der delte løbesedler ud på gaden i et athensk arbejderkvarter, og ni kommunister måtte indlægges med kvæstelser.

Weekenden forinden mordet på Killah P havde partiet to gange trukket overskrifter ved deres aggressive optræden ved en højreradikal markering af en årsdag for faldne nazikollaporatører fra 2. verdenskrig, ligesom et parlamentsmedlem havde heilet ved en national helligdag for besættelsen.

Golden Dawn havde i samme forbindelse erklæret, at den daværende modstandskamp mod den nazistiske besættelse var et "folkemord", og at den nuværende regering er "landsforrædere", som styrer mod en kommende borgerkrig, der vil blive et slag mellem højre- og venstreorienterede kræfter.

Sideløbende er det kommet frem i medierne, at Golden Dawn modtager militærtræning af græske specialstyrker.

Disse for Europa så utrolige begivenheder må ses som et forsøg på at fremstå som et stærkt og handlekraftigt nationalistisk alternativ til såvel den nyliberale regering som til venstrefløjen i en tid, hvor nazisterne for første gang i meningsmålinger stod til at blive landets tredjestørste parti.

Mordet på Killah P blev vendepunktet i denne nazistiske skræmmekampagne og kamp om dominans på gaderne.

Gaderne eksploderede i antifascistisk modstand, og demonstrationer, strejker og gadekampe spredte sig den efterfølgende uge over hele Grækenland. Det kulminerede foreløbig d. 25. september med 60.000 mennesker på gaderne, hvor Golden Dawns hovedkvarter blev angrebet.

Presset på regeringen virker

Kravet fra gaderne, bevægelserne og fagforeningerne har været tydeligt: Golden Dawn skal stoppes! I dagene efter mordet blev den ene politichef med forbindelse til Golden Dawn efter den anden fjernet fra deres poster.

Og d. 27. september vendte den samme højreorienterede regering, som for blot to uger siden åbent talte om mulighederne for Golden Dawn-deltagelse i en kommende regering, og som så åbenlyst har lukreret på fascismens og racismens polariserende klima i arbejderklassen, så på en tallerken.

Partileder Nikolaos Michaloliakos blev sammen med tre andre GD-parlamentsmedlemmer anholdt af politiets anti-terrorkorps, og der er udstedt arrestordre på indtil videre over 30 partimedlemmer, som alle er under anklage for at "opbygge en kriminel organisation".

Det er første gang siden militærdiktaturets fald i 1974, at parlamentarikere er blevet fængslet.

Situationens alvor understreges af en anden faretruende begivenhed, der fandt sted d. 23. september, da en militær specialenhed i det græske forsvar, 'the Special Forces Reserve Union (KEED)' demonstrerede på Syntagma pladsen i en militærparade, under krav om regeringens afgang til fordel for en 'militærstøttet national enhedssregering' – altså et militærkup.

Fascisterne har fået et tilbageslag, men er ikke knækkede. Nu hviler alles øjne på venstrefløjen, for det er herfra alternativet til fascisterne kommer, og ikke fra regeringen eller den stat, der indtil for nylig har samarbejdet med Golden Dawn.

Flere artikler fra nr. 332

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Bo Nielsen

Siden er vist 1155 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside