Socialistisk Arbejderavis
Nr. 333 – 5. november 2013 – side 4
Nu skal Enhedslisten have et fagligt gennembrud
Lene Junker
Sådan sluttede Jakob Sølvhøj fra Enhedslistens faglige sekretariat sin beretning på Enhedslistens faglige konference midt i oktober.
Ca. 50 fagligt aktive fra mange forskellige arbejdspladser rundt omkring i landet deltog. Der var god stemning, vedkommende og livlige diskussioner.
De faglige netværk mødtes og udvekslede erfaringer. Et nyt 22 personers Fagligt Landsudvalg blev valgt til at udvikle og organisere det faglige arbejde i Enhedslisten næste år. Det var opmuntrende at deltage i Enhedslistens faglige konference.
Venstrefløjen og Enhedslisten står svagt på arbejdspladserne og i fagforeningerne
Demonstrationen 1. oktober ved Folketingets åbning viste, at fagbevægelsen generelt har mistet viljen og evnen til at mobilisere sine medlemmer.
Manglen på et politisk projekt, som adskiller sig fra Socialdemokratiets, har betydet, at fagbevægelsen ikke har kæmpet mod forringelserne af fx efterlønnen og dagpengene.
Fagbevægelsens egne overenskomster undermineres nu af løndumping og krav om lønnedgang.
Selv om venstrefløjen og Enhedslisten gerne ville, så var vi ikke i stand til at organisere en kraftfuld demonstration 1. oktober.
Faglig venstrefløj
Under konflikten mellem Kommunernes Landsforening og lærerne i foråret var vi i samme situation. Enhedslisten støttede lærerne fra starten. Det sammen gjorde Folketingsgruppen, Fagligt Landsudvalg, Lærernetværket, byrådsmedlemmer og lokale Enhedsliste-afdelinger.
Ordene var mange i byrådssale og i Folketing, debatter i medierne og på Facebook og i de omdelte flyers.
Men ordene blev ikke omsat til handling, fordi de faglige aktivister i Enhedslisten ikke udfordrede Bondos linie. Selv om vi var mange, der argumenterede for at udbrede konflikten til andre faggrupper, blev der ikke lagt kraft bag ordene.
Dette førte også til, at da FOA tilbød at støtte os med sympatiaktioner, kunne fagtoppen takke nej uden at blive modsagt.
Hvis de faglige aktivister i Enhedslisten havde haft en større faglige forståelse af arbejdskamp og modet til at bryde med fagtoppen, kunne vi have vundet debatten om solidaritet og fælles kamp på arbejdspladserne og i fagforeningerne – og derfra have omsat dem til handling sammen med utilfredse socialdemokrater og SF’ere.
Men det var ikke kun mangel på faglige aktivister, som kunne rejse debatten og kravet om sympatistrejke med lærerne. Det var mangel på en faglig venstrefløj, som kunne organisere solidariteten fra neden, presse de faglige ledere til at handle – eller handle selv.
Som den stærkeste kraft på venstrefløjen bør Enhedslisten spille en afgørende rolle i at opbygge en ny faglig venstrefløj og genopbygge fagbevægelsen politisk og organisatorisk.
Det kræver, at det faglige arbejde får en langt større tyngde i Enhedslisten, end det er tilfældet i dag. Det kræver, at vi skoler medlemmerne til at være aktive på deres arbejdsplads, og det kræver, at vi bruger hinandens erfaringer på tværs. Jeg ser frem til at deltage i dette arbejde.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe