Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 333 – 5. november 2013 – side 5

1 milliard kroner kan gøre megen skade

Jakob Nerup

Gå ned på din lokale folkeskole og sig at du gerne vil give dem 744.601 kr.

En udsultet skole med udsigt til at skulle spare penge, når den nyliberale heldagsskole skal indføres næste år, vil sultent og kritikløst gribe efter pengene.

Betingelsen er blot, at de skal søge om pengene hos dine særlige rådgivere. De vil give dig penge til ledelsesudvikling i den ånd, der praktiseres hos Mærsk (kæft, trit og retning).

Måske vil de også give dig penge til at uddanne lærerne i undervisningsmetoder, som de sætter pris på i Mærsk (lyt, hold kæft og ret ind).

Der er sikkert også blive penge til elevernes hjælpemidler, fx søkort, olieundervisning og skammekrog.

Hurra for Møller-familien!

Klappe-kage-koret var på plads, da A.P. Møller-fonden i begyndelsen af oktober offentliggjorde, at man ville donere 1 milliard kroner til den danske folkeskole over de næste 6 år. Statsministeren klappede, oppositionen klappede, medierne klappede.

“Det eneste, man har lyst til at råbe, er hurra for Møller-familien,” udtalte Alex Erhardtsen fra Dansk Folkeparti.

Også i skoleverdenen er der klappe-kage. Anders Bondo, lærerforeningens formand, siger, at det kan være med til at føre flere penge ind i skolen.

Undervisningsminister Christine Antorini åbner som ansvarlig minister dørene på fuldt gab for Mærsk-pengenes indflydelse. Helt absurd har hun ikke tænkt sig at stille krav:

“Det er utrolig vigtigt med et kompetenceløft af lærerne og lederne. Det er også en del af regeringens folkeskolereform. Men det er selvfølgelig altid selv fonden, der beslutter, hvad dens donation skal gå til,” siger Antorini.

Skole for erhvervslivet

Nu er det ingen nyhed, at regeringen og erhvervslivet med Mærsk i spidsen deler holdninger til skolen. De unge skal lære for at blive produktive ansatte i de multinationale virksomheder.

Systemet skal indrettes så kvalifikationer, fremtid og holdninger hos eleverne matcher erhvervslivets behov.

Og her er der ikke plads til demokratiske mennesker med livsappetit og visioner om en bedre verden, for det er ikke lønsomt.

Husk på at A.P.Møller-fonden er bygget på 50 års skattefritagelse og på at suge de fælles værdier ud af den danske undergrund. At A.P. Møller-familien altid har været ligeglade med demokratiet, når det gælder deres penge. At A.P. Møller tjener kassen på transporter til USA’s baser og krige. At A.P. Møller er en stærk modstander af fagforeninger og kvinder. At A.P. Møllers skibe udleder lige så meget CO2 som resten af Danmark tilsammen.

Demokratiet og velfærdsstaten taber langt mere end den milliard Mærsk betaler, hvis vi skal styres efter ovenstående Mærsk-kompas. Vi taber skolens sjæl til jagten på profit uanset midlerne.

Flere artikler fra nr. 333

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1479 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside