Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 335 – 16. januar 2014 – side 11

Spaniens regering i offensiven

Angreb på kvinder og aktivister

Mette Hermansen

Spaniens konservative regering vil gennemføre en lov, som tilbageruller landets nuværende, fri abortlovgivning.

Som følge af den nye lov vil abort kun være tilladt i tilfælde, hvor kvinden er blevet voldtaget, eller hvor der er en alvorlig psykisk eller fysisk helbredstrussel mod enten kvinden eller barnet.

I 2010 vedtog det spanske parlament en af de mest progressive abortlovgivninger i Europa, som gav alle kvinder ret til abort op til fjortende uge, og under særlige omstændigheder op til toogtyvende uge.

Samtidig behøver unge kvinder under 18 år ikke deres forældres samtykke til at få abort, men det vil nu også blive tilbagerullet, hvis loven vedtages.

Den nye lov kommer i kølvandet på valget af en ultra-konservativ regering i 2011. Regeringspartiet Partido Popular (Folkepartiet), har rødder tilbage til Francos fascistparti og har tradition for et tæt parløb og samarbejde med den katolske kirke omkring moralske og sociale emner.

Regering i krise

Ud over at være et åbenlyst angreb på kvinders rettigheder til at bestemme over egen krop, vidner loven også om en regering i krise.

Francisca García fra Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazo, en paraplyorganisation, som repræsenterer 98% af landets abortklinikker, mener, at lovindgrebet skal opfattes som en distraktion fra regeringens mislykkede krisepolitik:

Givet den økonomiske krise, som knuger landet, er der ikke et krav fra offentligheden om en lov som denne. Det her er sekundære problemer i forhold til krisen,” siger hun.

Alligevel har lovforslaget udløst demonstrationer fra både aborttilhængere og –modstandere.

Især har forskellige kvinde- og feministiske grupper opfordret til og organiseret modstand mod den reaktionære lov, som vil medføre en tilbagekomst af ulovlige og skjulte abortklinikker.

Ifølge Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazo’s tal, ville næsten 100.000 ud af de ca. 118.000 aborter, der blev foretaget i 2011, under den nye lovgivning være ulovlige og potentielt farlige for kvinden.

Skyhøje bøder for at protestere

Som modsvar til demonstrationerne mod den nye abortlovgivning, og et stigende antal demonstrationer mod regeringens nedskæringer generelt, planlægger regeringen også at indføre skyhøje bøder for at demonstrere.

En demonstration nær parlamentet uden tilladelse, demonstrationer, der forstyrrer valg, og ikke-godkendte protester ved strategiske installationer som lufthavne eller atomkraftværker skal kunne resultere i en bøde på op til 600.000 euro (ca. 4½ millioner kroner).

En fornærmelse mod en politibetjent under en demonstration skal kunne koste op til 30.000 euro (ca. 225.000 kr.), skriver det spanske dagblad El País.

Angreb på arbejderklassen

Den spanske regerings offensiv er et angreb på arbejderklassen generelt og et angreb på arbejderklassens kvinder især.

Deres politiske linje, som de deler med vores egen regering herhjemme, om at lade almindelige mennesker betale for krisen, er begyndt at kræve en pacificering af det spanske folk – hvad end det er gennem truslen om tvungen økonomisk ruin gennem tårnhøje bøder, eller det er gennem tvungent moderskab.

Indignados-bevægelsen viste dog, at det spanske folk ikke uden kamp lægger sig ned for diverse regeringers repressive tiltag, og forhåbentlig kan protester og demonstrationer udvikle sig til reel organisering mod de nye, undertrykkende love.

Flere artikler fra nr. 335

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Mette Hermansen

Siden er vist 1475 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside