Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 336 – 21. februar 2014 – side 2

Først DONG, så Nets og Dankortet, hvis ikke der mobiliseres

Hans Jørgen Vad

Det skandaløse Dong-salg, som et massivt befolkningsflertal var imod, har rejst fornyet interesse om et lignende salg af Nets.

Salget af Nets blev i al upåagtethed blev indledt på initiativ af SFs Anette Vilhelmsen i juni sidste år.

Der er ellers al mulig grund til at holde øje med dette, da det er så vitale samfundsinstitutioner som Dankortet, NemID og PBS (Betalingsservice), som udbydes til internationale spekulanter (inkl. en milliard-fortjeneste til de danske storbanker) – og hvor Goldman Sachs igen spøger i baggrunden.

Ét af problemerne er af sikkerhedsmæssig art, da ingen ved, hvor diverse servere (med mange meget personfølsomme oplysninger) havner.

Det kræver jo ikke megen fantasi at se problemet i, at danske myndigheder skal kontrollere en server, som evt. står på Caymans Islands, Silicon Valley eller i Shenzhen i Kina? Ellers skal man da bare gå ind og se en Olsen-bande-film!

DONG-demo

Den 29. januar var der demonstrationer imod salget af Dong i København og i Århus. I København trodsede 4.000 kulden for at vise deres modstand. På demonstrationen var mange hjemmelavede bannere og skilte.

Modstanden mod Dong salget havde massiv opbakning i befolkningen: Knapt 200.000 skrev under mod salget, og meningsmålinger viste, at 70-80 % var imod.

Protesterne endte med, at SF trådte ud af regeringen!

Foto: Mette Kramer Kristensen

Men problemet er ikke kun sikkerheden, men også prisen! For internationalt er det unikt, at vi i Danmark stadig har et gratis nationalt betalingskort, som Dankortloven ikke tillader gebyrer på.

Noget som blev befæstet efter valgkampen i 2005, hvor netop Danske Bank havde presset på for en ophævelse af den daværende Dankortlov. De ville have indført et gebyr – i første omgang på “kun” 50 øre pr. transaktion, men et håndtag, der jo altid kan skrues på.

Foreløbig sejr i 2005

Men en effektiv indsats fra Enhedslistens side i valgkampen inkl. “en reel folkestorm” i januar (Wikipedia) fik blokeret dette. Så erhvervsminister Bendt Bendtsen blev tvunget til at fastholde det gratis Dankort, hvilket der blev indgået forlig om kort efter valget.

En løsning med begrænsninger, da bankerne fortsat ejer Dankortet. For det eneste logiske er, at Nationalbanken helt overtager det, ligesom den har ansvaret for mønter og sedler. Og når vi er i gang, bør NemID og PBS også komme under statslig kontrol.

Når Enhedslisten så effektivt kunne rejse sagen i 2005, burde mulighederne være endnu bedre her i 2014 efter Dong-sagen. Specielt med 12 mandater i Folketinget og meningsmålinger på 10-12 %, samt så stærke allierede som Finansforbundet (fagforeningen for bankansatte) og interesseorganisationen De samvirkende Købmænd.

Det har hovedbestyrelsen da også lagt op til med en beslutning om en “Koordineret indsats,” som siger, at “Enhedslisten af al kraft vil kæmpe for, at salget af Nets stoppes.”

Det er helt afgørende, at denne beslutning bliver fulgt op med konkret handling, hvis denne gyldne mulighed ikke skal forpasses.

Gebyrgribbene i Danske Bank og Nordea står nemlig med en elendig sag, hvis de skal prøve at forklare, at Dankortets monopol skal brydes, så der kan blive fri konkurrence på kortmarkedet. Det er mere end svært at forklare, at en i forvejen gratis service skulle blive billigere af den grund!

Hans Jørgen Vad er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse

Flere artikler fra nr. 336

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Privatisering

Se flere artikler af forfatter:
Hans Jørgen Vad

Siden er vist 1293 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside