Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 336 – 21. februar 2014 – side 2

Studenterbevægelsen på banen igen?

Anders Bæk Simonsen

De studerende viste i november stor kampvilje og iver, da de protesterede mod Hurtigere-ud-reformen.

De vandt en sejr, da protesterne fik flertallet bag forliget til at genåbne det, og udskyde dele af gennemførelsen af reformen et år.

Daværende undervisningsminister Morten Østergaard sagde, at genåbningen af forliget intet havde at gøre med de studerenes kamp. Selvfølgelig havde det det! Hvad har ellers fået dem til at åbne en reform, der har været lukket, forseglet og klar til indkøring siden sidste forår, hvor den blev vedtaget?

De studerende vandt altså en sejr – men ikke en tilstrækkelig sejr.

De studerende sagde i titusindvis “Pænt Nej Tak”. Enten som deltagere i demonstrationer, blokader og stormøder eller ved at have skrevet under på, at de ikke ønskede denne reform.

Det betyder også, at vi ikke kan stille os tilfredse før reformen er væk.

Tilbage på kamplinjen

Den linje skabte Studenterrådet i første omgang usikkerhed om. Dels ved at erklære, at reformen nu er en realitet, og derfor skal der arbejdes på en “blid implementering”.

Derefter ved at snakke om arbejdet med reformen og kampen mod den som to adskilte processer, der intet har med hinanden at gøre.

Internt i Studenterrådet har der også været diskussion af om ikke denne opdeling har skabt forvirring blandt de studerende.

Derfor er det rigtig positivt, at der blev kaldt ind til planlægningsmøde om den videre kamp mod hurtigere-ud-reformen og de andre “reformer”, der er på vej, den 19. februar.

Lidt over 30 studerende mødte op, og oplægget fra Studenterrådet på Københavns Universitet var at igangsætte mere aktivitet.

De samfundsfags-studerende har planlagt nyt møde onsdag d. 26., og der sigtes i første omgang mod aktiviteter i forbindelse med at regeringens Kvalitetsudvalg kommer med et udspil omkring d. 1. april.

Studenterrådene landet over indkalder til et arrangement 12. marts, hvor ideen er, at så mange som muligt møder op for at blive bevidste om, hvilke konsekvenser denne mulige reform kan have for vores universiteter.

Kvalitetsudvalget

Med en ny og historisk gennemgribende kvalitetsreforms i udsigt er der langt op til mere pølsefabriksdisciplin af de videregående uddannelser.

Kvalitetsudvalgets oplæg, sammensætning og ramme vil med garanti betyde at de udspil, der kommer ud i begyndelsen af april, vil indeholde mere ulighed, flere forringelser og mere kassetænkning i uddannelsessektoren.

Det vil betyde fornyet indignation og vrede hos de studerende. Den næste måneds tid bliver derfor afgørende for, om den studenterbevægelse, der så pludseligt rejste sig i slutningen af november, kan komme på banen igen.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg går på et universitet?

1) Mød op den 12. marts, hvor studenterrådet indkalder til stort debatarrangement!

2) Find ud af hvem der sidder i dit fakultets/fagråd, og hør om de har planlagt stormøder eller aktiviteter. Find nogle der gerne vil noget og gå sammen med dem, hvis der ikke er planlagt noget.

3) Få dine andre studiekammerater med, både til mødet d. 12. marts og andre aktiviteter.

Kampen mod hurtigere-ud-reformen hænger sammen med kampen mod den kommende kvalitetsreform. Det vil betyde mindre selvstændighed i forhold til éns uddannelse, og det vil betyde endnu mere ulighed.

4) Dan en gruppe af studerende, der kan se behovet for en kamplinje over for uddannelsesreformerne. Studerendes vilkår kamp hænger sammen med kampen for ordentlige vilkår på det arbejdsmarked, man uddanner sig til.

Flere artikler fra nr. 336

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Universitets-studerende

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1460 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside