Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 336 – 13. marts 2014 (Kun online)

Principprogram-konferencen i Enhedslisten

Jesper Juul Mikkelsen

Enhedslisten havde delegeret-konference om det kommende principprogram i søndags (9. marts).

Overordnet kan vi konstatere, at hovedbestyrelsens eget forslag og en kortere udgave af principprogrammet er gået videre og vil blive stemt om på årsmødet – sammen med et hav af ændringsforslag.

Staten – ven eller fjende?

Den store debat på talerstolen var, hvordan Enhedslisten skal forstå staten – og dermed også, hvordan man forstår vejen til socialisme.

Det blev tydeligt, at hovedbestyrelsens flertal har lagt sig fast på en forståelse af, at kimen til socialisme ligger i (velfærds-)staten. “Den demokratiske sektor”, som den bliver kaldt.

Staten skal ses som en kampplads. Herudfra springer en logik om, at vi kan stemme os til “en socialistisk grundlov,” som det hed i et af ændringsforslagene. Det er den ideologiske baggrund for at fortsætte den linje, som Enhedslisten er på nu, med et ensidigt fokus på det parlamentariske arbejde.

I det gamle principprogram var forståelsen af staten en anden: Nemlig at vi skal bryde med staten for at opnå socialisme. Her lå vejen til socialisme i opbygning til en dobbeltmagts-situation, hvor “folkemagtsorganer” skulle være alternativt til den stat, som blev beskrevet som den herskende klasses stats. En stat som var magthavernes redskab til at fastholde magten.

Forståelsen af, at socialisme kun er muligt via et brud, via opbygningen af et nyt magtcenter – den forståelse blev næsten ikke diskuteret på principprogram-konferencen.

Hurtig forandring

Meget har altså rykket sig i Enhedslisten, og det går hurtigt. Processen om at få et nyt principprogram er gået stærkt. Flere delegerede på konferencen kritiserede processen for at være udemokratisk. Men alt tyder på, at normaliserings-processen fortsætter i den retning, som hovedbestyrelsens flertal ønsker.

Det store spørgsmål der står tilbage er, om Enhedslistens venstrefløj fortsat tror, at det er muligt at trække Enhedslisten til venstre? Eller om man begynder at erkende, at højrefløjens perspektiv om at gøre Enhedslisten til et “normalt” vælgerforenings-parti er det perspektiv, der kommer til at vinde?

Venstrefløj hvad nu?

Principprogram-konferencen viste trods alt, at der også er en mere afklaret venstrefløj i Enhedslisten. En venstrefløj, der er langt fra at få flertal, men som er begyndt at samle sig om nogle mere afklarede perspektiver.

Men hvis venstrefløjen i Enhedslisten ikke skal opleve det samme som venstrefløjen i SF gjorde, nemlig at miste sit parti, mener jeg, at en mere selvstædig organisering er nødvendig.

Venstrefløjen skal formulere mere selvstædig politik. Når toppen svigter principperne, skal vi kunne udstikke en anden retning. Og vi skal have en mere selvstændig organisering af venstrefløjen i EL, fordi der i dag ikke er en aktivistisk kultur i EL. Der sker alt for lidt på det udenomsparlamentariske område, og det skal der ændres på.

Det er afgørende at samle venstrefløjen om et kampperspektiv og samtidig fastholde nogle klare principper – i en tid med voksende social og økonomisk krise.

Uden en venstrefløj med et kampperspektiv, der kan trække et bredere lag i kamp og forsøge at svare magthaverne igen, vil desperationen og afmagten i samfundet vokse. Andre kræfter – fx nationalistiske og racistiske – vil få en større bane og spille på. Her er et parlamentarisk perspektiv ikke nok.

Flere artikler fra nr. 336

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Enhedslisten

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Juul Mikkelsen

Siden er vist 3503 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside