Socialistisk Arbejderavis
Nr. 337 – 1. april 2014 – side 8
Egyptens arbejdere trodser militærdiktaturet
Lene Junker
Omfattende strejkebevægelse for en højere mindsteløn tvang den egyptiske regering til at træde tilbage i slutningen af februar.
Det egyptiske center for menneskerettigheder har registreret 54 forskellige strejker og sit-ins i 2014 og vurderer, at 100.000 arbejdere har været involveret.
Strejkerne lægger pres på arbejdsgiverne, regeringen og militæret.
Løfter
Den tidligere leder af den nye uafhængige egyptiske fagforening, Kemal Abu Aita, var minister i den afgående regering. Det var bl.a. hans deltagelse i regeringen og løfter om en forbedring af mindstelønnen, som bidrog til at mange satte deres lid til den af militæret indsatte regering efter Morsis fald i juli 2013.
Men den lovede forhøjelse af mindstelønnen udeblev. Det er hovedårsagen til, at en ny strejkebølge er skyllet hen over Egypten her i starten af 2014.
Der kæmpes også imod privatiseringer, som betyder fyringer og forringede vilkår. Arbejderne kræver virksomheden tilbage i statens hænder. Løftet om en højere mindsteløn gælder nemlig kun offentligt ansatte. Sundhedspersonalet kæmper også for et bedre offentligt sundhedsvæsen. Og buschauffører kæmper for bedre materiel og reservedele.
Stålarbejderne startede
Det startede faktisk allerede i december, hvor omkring 5.000 stålarbejdere strejkede og besatte virksomheden for at få 16 måneders bonus udbetalt, fyret en chef og genansat fyrede kollegaer. Efter to ugers strejke blev de fleste krav opfyldt.
Tekstilarbejderne i Mahalla Al-Kubra kæmper for en mindsteløn på ca. 1.000 kr. om måneden. Wael Habib, som var med til at stifte den uafhængige fagforening, siger:
“Vi fik små indrømmelser, men det var ikke nok. Siden 2006 har vi organiseret flere strejker for at kræve vor ret og forbedre vores forhold. Vi har været med til at skifte regimer og regeringer og starte revolutionen. Men hver strejke endte med officielle løfter, som aldrig er blevet indfriet.
Denne gang vil vi have vores krav igennem. Vi afventer virkelige beslutninger – ikke løfter, som de kan løbe fra senere. Strejken er nu suspenderet. Regeringen har fået 60 dage til at opfylde kravene.”
Transport og post
Også transportarbejderne i Alexandria kæmper for en højere mindsteløn. 800 af dem lavede en sit-in aktion i Al-Agami garagen i den vestlige del af byen.
Said Adel Gaber, som er formand for buschaufførernes uafhængige fagforening siger: “Regeringen har bevilget penge til en højere mindsteløn, men kun 400.000 ud af 6 millioner får del i den.”
Strejken er nu stoppet, fordi arbejderne har fået en lønforhøjelse på 150 kr. pr. måned.
Postarbejderne har genoptaget deres strejke den 23. marts.
Oprindeligt startede strejken 23. februar. Så blev den suspenderet for at give arbejdsgiverne en frist til at indfri kravene om højere løn. Da det endnu ikke er sket, fortsætter strejken.
Undertrykkelse
Strejkerne kommer på trods af hård militær undertrykkelse. Fx blev tre-årsdagen for revolutionen i 2011 “fejret” på Tahir Pladsen med en hyldest til militæret. Revolutionære aktivister samlede 2.000 til protest, men deres demonstration blev stoppet af politiet.
Efter militær-kuppet i juli sidste år er det blevet langt sværere at protestere på gaden. Tusindvis af aktivister, især fra Det Muslimske Broderskab, er blevet dræbt eller fængslet. Senest er 529 medlemmer af Broderskabet blevet dømt til dødsstraf.
Men modstanden på arbejdspladserne har vist sig langt sværere at slå tilbage. Revolutionens krav om brød, frihed og social retfærdighed er ikke indfriet.
Arbejdernes kamp og sejre viser, at revolutionen stadig har et potentiale. Forhåbentlig vil strejkerne brede sig og give revolutionen et nyt afsæt at fortsætte fra.
Egypten-updates
Mena Solidarity Network
Dannet i marts 2011 i England i kølvandet på de arabiske revolutioner. Her er en løbende opdatering af faglige og politiske aktiviteter i Egypten. Netværket organiserer informations og solidaritets kampagner med arbejdere i hele Mellemøsten.
Labour Start
Labour Start rapporterer faglige aktiviteter, kampe og kampagner i hele verden, herunder også Egypten.
Egypt Solidarity Initiative
Amnesty International udgav i januar rapporten “Roadmap to repression in Egypt”. Det er baggrunden for et nystartet internationalt initiativ mod undertrykkelse af politiske fanger i Egypten.
Revolutionære Socialister
Revolutionære Socialister i Egypten har en international webside, som har opdateringer flere gange ugentligt på især engelsk
(Siden henviser p.t. til den egyptiske side – vi håber, den internationale sektion snart kommer op.)
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe