Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 337 – 1. april 2014 – side 11

Marwan

Grunden til jeg rapper er Palæstina

Anders Bæk Simonsen

Marwan kom til Sandholm fra Pælastina som en lille knægt. Han er opvokset i Århus i boligblokkene, det han selv kalder ‘samfundets losseplads’.

Marwan

Han er i dag en voksen mand med stærke meninger på hjerte. Det var der flere folk, der opdagede, da han i 2007 udgav albummet P.E.R.K.E.R. bl.a. med sangen "Sten i hans hånd", der handler om en lille drengs kamp mod den israelske besættelsesmagt.

I starten af marts udgav han sit tredje album, Marwan, og Socialistisk Arbejderavis mødte ham til en snak om hans syn på rap, ghettoen, politik og livet generelt.

Forinden havde han i et interview i Politiken været ude og kritisere Yahya Hassan og andre yngre indvandrere for, at de i deres iver efter medietid, tog et selvopgør med familie og religion, uden at stille de kritiske spørgsmål omkring magthavernes ansvar for ghettoen, arbejdsløsheden og uddannelsessystemets svigt af de unge.

Marwan fortæller, han selv har oplevet systemets svigt:

“Indtil den dag i dag, har jeg kun gået i skole i Danmark i tre år. Jeg har ikke engang niende klasse.

Jeg ved, at jeg selv og mine forældre havde et ansvar, men jeg var bare et barn i en ny skole i et nyt land. Jeg kunne ikke tale sproget, og jeg havde brug for at nogen tog mig i hånden og sagde “hør her Marwan nu skal vi i gang med det her.”

Den slags er slet ikke i fokus – modsat indvandreres gøren og laden, som ifølge rapperen konstant problematiseres:

“Nu skal man så snakke om problemet, ikke for at løse det, men for at snakke om, hvordan muslimer er. Så de fremstiller det på en bestemt måde. Og det bliver jeg faktisk ked af.”

Hvad skulle man så snakke om?

Men ifølge Marwan er der en mening med galskaben:

“Hvis der ikke var indvandrere her, hvad skulle man så snakke om? Vi skal have skræmmekampagne hver dag.” Han fortæller videre: “Det er, som om de ønsker, der bliver sprunget noget her – det føler jeg nogle gange.”

Tempoet i politik og nyhederne er så skruet op, at problemerne reelt set aldrig bliver løst, og det gælder også for problemerne i ghettoen.

“Politikere kører problemer op. De viser os det hver eneste dag i nyhederne og snakker og snakker. Så kommer der et problem og næste dag et nyt, og så er det gamle glemt, inden det er løst. Det er svært at følge med og trække vejret. Lad os lige falde ned. Og igen: Vi har ikke brug for politikere, det er dem, der har brug for os. De kan ikke løse en eneste ting. Vi er samfundet.

Og Politiet. Politiet, de er der heller ikke for os. De er der for politikerne. Det ved vi, når det kommer til stykket. Og det er det, jeg snakker om. Vi har råbt og skreget om problemerne herude i lang tid, hvorfor er det så først nu, det kommer frem?”

Jeg spørger, hvordan de, der bor i samfundets losseplads, kan rejse sig, og hvordan de unge utilpassede kan kræve retten til samfundet. Svaret kommer prompte:

“Viden... Jo mere viden jo mere... ‘åh, er det sådan, det hænger sammen’. Kan energi være gratis? Hvorfor skal vi så betale for det? Viden er det, vi har brug. Men det får vi ikke, og det er derfor, vi heller ikke ved vores rettigheder. Vi skal alle sammen have det godt. Vi skal alle sammen spise mad, der ikke er fyldt med gift. Det har vi alle sammen lov til, men det glemmer vi.”

Vi skal betale

Den manglende viden betyder ifølge Marwan, at vi bliver snydt af vore magthavere:

“Vi skal betale. Det er det eneste. Gebyrer, renter, og vi skal stå i gæld! Vi skal ikke komme op, vi skal ikke lige trække vejret og tænke på os selv. Forstår du? Vi skal alle sammen have brug for dem. Og det er dem, der vil bestemme vores vej, og det er det, jeg er træt af. Vi har ikke brug for dem.”

Et centralt tema for Marwan på hans tredje album er balance og "ro på" i disse stressede tider. Men kampen mod uretfærdighed er ikke glemt:

“Den eneste grund til jeg rapper, til at starte med, og som jeg husker mig selv på altid, det er, at jeg er palæstinenser, og jeg står for en sag. Du står for en sag, og du skal altid snakke om den.”

Flere artikler fra nr. 337

Flere numre fra 2014

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 4058 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside