Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 338 – 1. maj 2014 – side 3

Det mener vi

Efterlyses: Politiske svar og organisation

Når folk siger, at der er behov for mere modstand mod krisepolitikken, tænker de fleste nok på demonstrationer, strejker, protester – altså aktivitet i en eller anden form.

Demo mod DONG-salg 2014

Foto: Mette Kramer Kristensen

Det er helt rigtigt. Så længe modstanden kun registreres i meningsmålinger – 70-80 pct. mod DONG-salget og mod dagpenge-forringelserne – eller Enhedslistens protester i folketinget, ja, så kan regeringen fortsætte deres angreb.

Men det rejser unægteligt to spørgsmål: Hvordan skaber vi aktivitet? Og: Hvilken form for aktivitet?

Politiske svar

Det er politiske spørgsmål – og kræver politiske svar, hvis vi skal overbevise folk om, at det er værd at engagere sig i protesterne. Eller rettere: Det kræver andre politiske svar end dem, vi hører i øjeblikket.

“Fagbevægelsen må gå forrest,” er ét af de svar, vi hører. Helt rigtigt.

Men det er bare at flytte spørgsmålet et andet sted hen: Hvordan får vi fagbevægelsen til at tage initiativer? Hidtil har fagforeningerne – med få og små undtagelser – gjort meget lidt for at mobilisere sine medlemmer.

“Lad være med at vente på andre – tag selv et initiativ,” er et andet svar.

Problemet er bare, at vi har set en lang stribe af små protester. Og vi er da stolte over at have været med til at tage initiativ til nogle af dem. Andre har taget initiativ til andre.

Nogle af dem har haft en vis succes. Senest samlede DONG-demoen – på initiativ fra en håndfuld gode mennesker på Enhedslistens venstrefløj – ca. 4.000 mennesker. Men det er stadig meget lidt.

Små protester er vigtige for at vise, at der trods alt er nogen, der protesterer. Men hvis ikke de bygger op til større protester, ja, så vil regeringens og arbejdsgivernes angreb fortsætte.

Organisation for modstand

Men det mere grundlæggende problem er, at de fleste af dem, vi gerne vil overbevise om at være en del af modstanden, kun hører parlamentariske svar: Stem på X, Y eller Ø, så skal det nok gå bedre.

Det tror de færreste på – og derfor foregår der i øjeblikket en massiv "shopping" blandt vælgere, som skifter fra det ene parti til det andet efter svar.

Desværre er parlamentariske svar også næsten det eneste, folk hører fra venstrefløjens eneste kendte parti, Enhedslisten.

Mange af dem, der stemmer på eller er medlemmer af EL, ville ønske, det var anderledes. De havde gerne set Enhedslisten kalde til demonstration mod DONG-salget eller mod dagpenge-forringelserne. Eller tage ansvar for at opbygge en aktivistisk venstrefløj i fagforeninger og studie-organisationer.

Realiteten er, at medmindre der bliver skabt en organiseret venstrefløj, som vil tage ansvar for at organisere modstand – ja, så vil vi fortsat kun se små protester.

Enhedslistens venstrefløj er i øjeblikket det bedste udgangspunkt for at organisere en venstrefløj, der kan påtage sig dette ansvar.

Men det forudsætter, at man ikke fortsat lader EL’s parlamentarikere være de eneste, der taler for sig.

En organiseret venstrefløj i EL er ikke kun et “aktivistisk” projekt. Organiseret udenoms-parlamentarisk modstand kræver et politisk svar: At man siger højt, at parlamentariske svar ikke er nok.

Organisation for revolution

Udfordringen for Enhedslisten venstrefløj stopper imidlertid ikke her. På årsmødet i maj vil EL formentlig vedtage et principprogram, der har skrevet enhver meningsfyldt betydning af begrebet "revolution" ud af sit perspektiv.

Det efterlader de revolutionære i EL uden revolutionær organisering – ikke kun i praksis, men også på papiret.

Det er endnu en grund til at organisere en anti-kapitalistisk venstrefløj i Enhedslisten.

Indtil da: Hvis du vil være med i en organisation, der tager opbygningen af en venstrefløj for modstand og revolution seriøst – så gå med i Internationale Socialister/ISU.

Vi har brug for dig – og du har brug for os.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 338

Flere numre fra 2014

Siden er vist 2514 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside