Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 5

Splid i fagtoppen

Poul Erik Kristensen

Da regeringen i 2012 indkaldte fagbevægelsen og arbejdsgiverne til de såkaldte treparts-forhandlinger, var kravet, at LO ikke sendte FOA’s formand med til forhandlingerne.

LO parerede ordre fra ministeren – dog uden at informere Dennis Kristensen, der sad i LO’s øverste ledelse.

Dennis Kristensens fejl var, at han manglede den socialdemokratiske partibog. Og ikke mindst at han ikke magtede opgaven som dygtig fagbureaukrat at sikre ro blandt medlemmerne – og tvinge bl.a. SoSu’er m.fl. til at rette ind i forhold til socialdemokraternes politik.

LO – med formanden Harald Børsting i spidsen – gentog succesen med at fjerne Dennis Kristensen fra LO’s forhandlingsudvalg, da de i starten af maj i år skulle godkende regeringens beskæftigelsesudspil. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ville nemlig kun mødes med socialdemokrater.

Det betød, at Dennis Kristensen den 5. maj trådte ud af LO’s daglige ledelse, selv om FOA forblev en del af LO.

LO-knæfald for regeringen

Ikke alene er Dennis Kristensen sur over at blive tilsidesat, men hovedproblemet er, at Harald Børsting gør vold på LO.

I et interview med net-magasinet RÆSON siger Dennis Kristensen: “LO fortsætter åbenbart det, der tidligere var helt åbent, nemlig den meget tætte forbindelse mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen – men nu holder man det bare hemmeligt.”

De politiske uenigheder har ulmet længe, men særligt efter valget i 2011 er tingene sat på spidsen. LO har haft fokus på at holde regeringen ved magten – koste hvad det ville. Medlemmernes krav og ønsker er kommet i anden række.

Da regeringen senere lancerede den såkaldte tillidsreform for den offentlige sektor, ville FOA ikke medvirke i arbejdet, da der indgik planer om en besparelse på 12 mia. kr.

Alligevel valgte Offentligt Ansattes Organisation (OAO) – som er LO’s samarbejdsorganisation på det offentlige område – at tilslutte sig arbejdet sammen med AC og FTF.

At FOA udgør over halvdelen af LO’s medlemmer på området, blev der ikke taget hensyn til – og FOA har efterfølgende meldt sig ud af OAO.

Fagbureaukrati

Både Dennis Kristensen og Harald Børsting er en del af et fagbureaukrati, hvis opgave det er at forhandle forbedringer på plads for medlemmerne, men samtidig sikre ro på bagsmækken.

Men det er tydeligt, at Børsting og Dennis Kristensen står på to forskellige politiske retninger.

Problemet for de to faglige ledere er – som for alle andre fagbureaukrater – at de ikke formår at skabe resultater til deres medlemmer.

Resultatet af de manglende resultater er, at specielt LO-delen af fagbevægelsen styrtbløder. Godt 300.000 LO-medlemmer – svarende til godt hver fjerde – har forladt fagforeningerne det seneste halve snes år.

Men et lige så stort problem er, at fagbevægelsens politiske, ideologiske og faglige indflydelse styrtbløder.

Det gør den, fordi den økonomiske krise, ideen om New Public Management og ideen om at skulle forsvare danske kapitalister har betydet, at fagbureaukraterne intet har hentet hjem til medlemmerne de seneste år. Fagbureaukratiet lever i fortiden. De forstår ikke dybden af reformismens krise.

Fagbureaukraterne har ikke nogle værktøjer i deres rygsæk, hvis de ikke kan forhandle sig til forbedringer. Og med det politiske og økonomiske klima, som råder i øjeblikket, retter fagtoppen bare ind, slår hælene sammen og siger ja tak – til lønnedgang, fyringer og nedskæringer.

Forskellige veje

Harald Børsting og Dennis Kristensen har valgt forskellige veje i den traditionelle fagbevægelses dødskamp.

Harald Børsting tror, at vejen til sejre vindes på de bonede gulve i ministerierne og Dansk Industri. Han mener, at socialdemokraterne skal støttes uanset hvor blå politik, der føres fra Christiansborg.

Dennis Kristensen er formand for en fagforening, hvis medlemmer de seneste år har været ude for massive kommunale nedskæringer.

Dennis Kristensen har derfor som hovedlinje valgt at bakke op om den kritik, som SoSu’ere rundt om i landet har rejst af de kommunale nedskæringer.

FOA har også arrangeret underskriftindsamlinger, og under lærerkonflikten sidste år var FOA de eneste, der opfordrede den øvrige fagbevægelse til at etablere sympati-aktioner. Dels for at støtte lærerne – men også for at vise, at regeringens og KL’s kamp mod lærerne er et varsel om de kampe, som også skal tages med andre offentligt ansatte.

Støt Dennis – men stol på egne kræfter

Socialister bør støtte Dennis Kristensen, når han sætter hælene i over for LO’s knæfald for regeringen.

Men samtidig må vi være ærlige og sige, at hvis krisepolitikken skal stoppes, så er snak ikke nok. Hverken LO’s eller FOA’s medlemmer skal forvente resultater, hvis “kampen” overlades til lederne alene.

LO har stadig over 860.000 medlemmer på arbejdsmarkedet, heraf ca. 20 pct. i FOA. Det er deres aktivitet, der er nøglen til at stoppe krisepolitikken – og skabe en kæmpende arbejderbevægelse.

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Fagbevægelsen generelt
FOA – Fag og Arbejde

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2067 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside