Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 15

Den dag nazisterne blev smidt ud af byen

Bo Nielsen

10. maj ville organiserede nazister for første gang siden 2. verdenskrig demonstrere i København. Dagen blev et vigtigt skridt fremad for opbygningen af en bred antifascistisk modstand.

Racismefri By

Foto: Mette Kramer Kristensen

Så snart den nazistiske organisation Danmarks Nationale Front havde anmeldt en demonstration “imod moskeer”, startede mobiliseringen på venstrefløjen imod nazisterne.

RacismeFri By (RFB) indkaldte til demonstration gennem det indre København under parolen Sammen for mangfoldighed – Mod nazisme.

Det blev en flot og stemningsfyldt demonstration med ca. 900 deltagere af alle typer – fra enkelte socialdemokrater over socialister fra bl.a. SF og Enhedslisten til antifascister fra AFA. Fagbevægelsen var repræsenteret på talervognen.

Kampråb som “Vi er alle antifascister” og “Ingen nazister i vores gader” holdt den radikale politiske linje i en mangfoldig og bred demo.

Denne kombination af bredde og radikalitet i udtrykket var et foreløbigt højdepunkt i opbygningen af RacismeFri By.

Et nederlag til nazierne

Da ca. 35-40 nazister fra Danmarks Nationale Front og DNSB ankom til Christiansborg Slotsplads, ringede de omkringliggende kirker "fare" med klokkerne – så vidt vides ligeledes første gang siden besættelsen.

Politiet havde, muligvis af hensyn til Melodi Grand Prix, valgt ikke at gøre det store ud af at afskærme nazierne. Det til trods for, at AFA havde indkaldt til en aktion efter at RacismeFri By-demonstrationen var færdig, der skulle konfrontere nazisterne.

I stedet trak civilklædte betjente stavene mod de ca. 300 antifascister, der pludselig kom løbende mod nazi-demonstrationen, og så var nazi-demoen efter få minutter opløst, og tingene udviklede sig pludselig meget hurtigt.

De antifascistiske kampråb rungede. Et banner med budskabet “Black and white – unite and fight – Internationale Socialister” blev foldet ud få meter fra nazisterne, og mange moddemonstranter blev tilbageholdt og enkelte anholdt.

Opbyg en bred anti-nazistisk bevægelse

Fortsat fokus på bredde i RacismeFri By er afgørende for, om vi i fremtiden kan opnå en antifascistisk bevægelse, der rækker ud over et afgrænset miljø på den yderste venstrefløj.

Bygger vi lokale RFB-grupper i flere byer, på arbejdspladser og uddannelsessteder, spredes aktivismen og de politiske diskussioner også mere jævnt ud i arbejderklassen og i indvandrermiljøer.

Det er en fælles opgave for alle aktivister i arbejderbevægelsens partier, for aktive i fagbevægelsen og i uddannelsesorganisationerne – og for alle, der bare vil sige: Aldrig mere nazisme!

Se også:
SAA 339: Demonstrationer mod Front National over hele Frankrig

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Bo Nielsen

Siden er vist 1811 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside