Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 339 – 3. juni 2014 – side 15

Skifergas Nej Tak

Stop Danmarks nye energi-mareridt

Marie Jæger

Måske ligger der en skat gemt i den danske undergrund. En skifer-skat, som kan kaste Danmark ud i et energi-eventyr, som legitimeres som starten på omstilling til vedvarende energi. Men det er kun et eventyr for et lille mindretal.

Skifergas Nej Tak-demo

Foto: Marie Jæger

For det store flertal er der absolut intet bæredygtigt eller eventyrligt ved skifergas. Det er et mareridt om forurening af drikkevand, ødelæggelse af naturen og udsættelse af den grønne omstilling, som bliver en mere og mere presserende nødvendighed.

Derfor havde græsrodsorganisationen Skifergas Nej Tak indkaldt til demonstration mod udvinding af skifergas den 31. maj i København. Trods sagens begrænsede medie-bevågenhed dukkede der 150-200 mennesker op til demonstration.

Socialistisk Arbejderavis benyttede lejligheden til at få en snak med Mads, som er aktivist i organisationen, om kampen mod skifergas og vejen til grøn omstilling:

“Skifergas promoveres over hele verden som den nye tids grønne teknologi. Skifergas er det samme som naturgas, men det udvindes på en mere giftig måde og er derfor sammenligneligt med kul.

Vi er her i dag for at kræve et forbud mod fracking (udvinding af skifergas, red.) og skifergas og for at vise vores solidaritet med de mennesker i Europa, som lige nu kæmper den samme kamp mod forurening af deres drikkevand og angreb på deres energiforsyning.”

“Det vigtigste er en bred mobilisering”

“Det, vi forsøger at gøre idag, er at skabe en bredere folkelig modstand imod skifergas. Så kan vi også få større organisationer, som Dansk Naturfredningsforening til at kræve et forbud. Det er klart, at Dansk Naturfredningsforening har bedre mulighed for at påvirke politikken end en lille græsrodsbevægelse som Skifergas Nej Tak.”

Personligt mener Mads, at der også er behov for mere radikal modstand.

“Personligt mener jeg, at vi skal låse os fast til boreriggen, når den kommer. Det var sådan, de blev stoppet i Sverige, og det er sådan, de er ved at blive stoppet i England.

Men det vigtigste er, at vi skaber en bred mobilisering. Det eneste, der samler Skifergas Nej Tak som græsrodsorganisation, er, at vi vil have et forbud mod skifergas og et forbud mod fracking. Så der er rigtigt mange forskellige holdninger og idéer inden for bevægelsen.”

Jagten på skifergas og jagten på profit

“De fleste aktivister i Skifergas Nej Tak København mener, at der er brug for en systemisk forandring fremfor en sød lappeløsning med forbrugsmønstre, selv om Skifergas Nej Tak ikke har nogen officiel politik omkring det. Den ekstreme energiform, som skifergas er, er den næste runde af kapitalakkumulation på energiområdet. Den skal stoppes ligesom alle andre udvidelser af det kapitalistiske system for at rulle det tilbage i retning af demokratisk organiseret energi.”

Problemet med kapitalismen er bl.a. det altdominerende fokus på økonomisk vækst.

“Økonomisk vækst er en blind eller enøjet tilgang til velfærd og idéen om velvære i befolkninger, som primært passer til en lille økonomisk elite. Min forståelse af grøn omstilling er mere radikal end den bredere opfattelse i samfundet. For mig handler grøn omstilling netop om en demokratisk organisering af, hvordan vi bruger vores fælles ressourcer reelt bæredygtigt.”

Slaget skal vindes i Nordjylland!

Mens kampen for en demokratisk og bæredygtig energiforsyning udspilles på den længere bane, har Skifergas Nej Tak en anden nært forestående kamp:

“Om noget, der ligner to måneder falder afgørelsen i Frederikshavn Kommune om, hvorvidt de vil sige ja til, at Total og Nordsøfonden kan prøvebore første gang. Vores mål er selvfølgelig at stoppe dem, før de overhovedet får lov at prøvebore. Så nu vil vi bruge de ressourcer, vi har, på at støtte lokalgrupper i Nordjylland, som kæmper imod skifergas på lokalt niveau. De er ude og genere politikere og ringe dørklokker i Nordjylland, for det er der, det næste slag står. Stopper vi dem dér, stopper vi dem i hele landet!”

Læs mere på skifergasnejtak.dk

Flere artikler fra nr. 339

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Miljøbevægelse
Klimabevægelse
Energi

Se flere artikler af forfatter:
Marie Jæger

Siden er vist 1630 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside