Socialistisk Arbejderavis
Nr. 339 – 16. august 2014 (Kun online)
Letz Sushi
Sejren er en lille fisk i det store vand
Anne A. Lange + Sonja Andersen Lange
Ulrik Frost, der tidligere har arbejdet hos Letz Sushi, fik onsdag d. 26. juni Arbejdsrettens ord for, at hans fyring var usaglig. Selvom det er en vigtig sejr, så stopper kampen bestemt ikke her. Socialistisk Arbejderavis har snakket med Ulrik efter rettens afgørelse.
Ulrik Frost på vej ind i Arbejdsretten.
Foto: Sonja Lange
Umiddelbart inden konflikten mellem 3F og Letz Sushi startede, lavede Ulrik et Facebook-opslag, hvor han opfordrede til arbejdskamp. To dage efter blev Ulrik fyret med den begrundelse, at han havde været groft illoyal over for arbejdspladsen.
“Det lugter meget langt væk af, at man fyrede talsmanden, fordi han var talsmand,” siger Ulrik, da Socialistisk Arbejderavis mødte ham i 3F’s lokaler. 3F argumenterede i retten for, at Ulrik blev fyret pga. sit fagforeningsarbejde.
Det fandt dommeren derimod ikke bevis for og gav desuden Letz Sushi ret i, at Ulrik havde været groft illoyal. Men da fyringen var faldet umiddelbart efter Ulriks Facebook-opslag og længere tid efter Ulriks ‘illoyale’ handlinger, fandt dommeren fyringen usaglig, og Ulrik vandt retssagen og modtager en erstatning på 15.000 kr.
“Det var måske en af de største lettelser i mit liv, at den fyring jeg havde fået, var uberettiget, eller usaglig,” siger Ulrik. “Jeg synes, det er enormt vigtigt for fagforeningsarbejde, for fagligt aktive, at man kan lave det uden at risikere at skulle blive fyret.”
Ulriks tidligere chef hos Letz Sushi er blevet stævnet og skal i retten og forsvare sig i anklager om at have gået imod foreningsfriheden, da hun og den øvrige ledelse i Letz Sushi, ifølge Ulrik “har arbejdet meget notorisk imod 3F og 3F’s medlemmer på arbejdspladsen.”
Stopper kampen nu?
Selv om Ulrik har fået rettens ord for, at fyringen var usaglig, så stopper mobiliseringen for en overenskomst på Letz Sushi bestemt ikke her. “Den her sag var en vigtig sejr, men det er bare en lille fisk i det store vand, når det handler om at få organiseret hele restaurationsbranchen og få overenskomst – ikke bare på Letz Sushi, men forhåbentlig i hele København og hele Danmark.”
Ulrik vil ikke kæmpe for at få sit gamle arbejde igen. “Jeg har ikke selv specielt meget lyst til at skulle tilbage til den arbejdsplads. Men jeg kæmper meget for, at mine tidligere kollegaer, de, der arbejder på Letz Sushi, skal have en overenskomst. Jeg har selv arbejdet der i seks år, så jeg ved, hvilke forhold de arbejder under. Og det er ikke forhold, jeg synes er værdige for nogen.”
Hvad skal der til?
“Det er vigtigt, at vi får fortalt folk og arbejdere generelt, at man selv har en mulighed for at forandre sin arbejdsplads. Hvis man tager initiativet, så er der rigtig mange folk og fagforeninger, der er fuldstændig klar til at bakke en op.”
Det handler for Ulrik om at give folk redskaber til at ændre på tingene. “Og særligt i restaurationsbranchen, hvor der jo er rigtig mange ressourcestærke unge mennesker, som ikke sidder fast i familier og skal have høje indkomster, men som er et proletariat, og som derfor ikke har så meget at tabe, men samtidig er under uddannelse og kender systemet.”
At man er studerende er ingen undskyldning
For Ulrik handler kampen for ordentlige arbejdsvilkår og lønninger ikke blot om den enkelte arbejder, men om et større arbejdsmarked, hvor arbejderne skal have ordentlige forhold.
Mange i restaurationsbranchen er som Ulrik studerende og regner med at skulle have et arbejde efter endt uddannelse. Men det mener Ulrik ikke er en undskyldning for at acceptere dårlige forhold: “Så længe vi siger ‘det er bare et studiejob, og vi behøver ikke have så høj løn, for vi skal ud og have noget andet’, så er der folk, der tjener rigtigt store penge på, at vi siger det og vil finde os i det.”
Derfor siger han, at “enhver, der er på arbejdsmarkedet, og ligegyldigt hvilken position den person har i samfundet, om man er studerende eller ej, så synes jeg, at man har ret til og bør arbejde under ordentlige forhold, til en løn, der er værdig og til en løn, man kan leve af.”
Hvordan kan den enkelte støtte op om denne kamp?
Indtil videre har strategien for at skaffe en overenskomst været kendetegnet ved en klassisk pressestrategi, samt demonstrationer foran restauranterne, hvor man har forsøgt at gøre kunderne opmærksomme på hvilke forhold, de ansatte arbejder under. Men nu er strategien ved at blive udvidet til at omhandle flere personer – også folk, der ikke nødvendigvis ser sig selv som politiske.
Og der er masser af ting, man kan gøre, hvis man vil støtte op om kampen: “Vi har altid brug for, at folk lige ringer på hos naboerne eller smider nogle flyers rundt i opgangen eller deltager i en af vores aktioner eller smider noget op på Facebook. I det hele taget bare gøre sin omgangskreds opmærksom på, hvad det er, der sker, og hvordan man kan hjælpe til at skaffe en overenskomst.”
Er du interesseret i at støtte Ulrik og 3F i kampen for en overenskomst på Letz Sushi, kan du kontakte 3F København.
Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at ringe til Anne Lange, tlf. 2348 8286.
Se også:
SAA 339: Stadig ingen overenskomst på Letz Sushi
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe