Socialistisk Arbejderavis
Nr. 341 – 10. oktober 2014 – side 2
Studerende i konkurrencestaten
Anna Wolf
Studiestart. Igen de samme problemer år efter år: Boligmangel og dyr husleje i de store byer, adgangskrav og karaktergennemsnit og i år desuden den nye såkaldte fremdriftsreform.
9. oktober demonstrerede elev- og studenterbevægelsen mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet.
Og så er der debatten om virkeligheden for nutidens studerende. Den berømte benævnelse for SU’en som “cafépenge” nogle år tilbage og den på nogle kanter udbredte opfattelse, at danske studerende er dovne og forkælede. Alt dette har banet vejen for en stadigt mere udbredt karriere- og konkurrencementalitet.
Du er dit CV
Et af de første udtryk, man som nystartet studerende stifter bekendtskab med, er udtrykket “relevant studiejob”. Fra starten ligger det i kortene, at det er yderst vigtigt at give sit CV et boost med frivilligt arbejde.
Hvis man vil videre ind på et succesfuldt karrierespor i fremtidens konkurrencestat, så skal man skille sig ud med et bugnende CV – siges der. Som Camilla Paulsen skriver i Information 15. september i år:
“Det er, som om CV’et er blevet den redningskrans, som vi studerende klamrer os til i disse tider, hvor ingen aner, hvad der sker med universitetsreformen, arbejdsmarkedet og boligsituationen.”
Pres og fysiske stress-symptomer
De mange udgifter til bolig, studie og dagligdag gør, at mange studerende føler det nødvendigt også at have et lønnet deltidsjob oven i deres frivillige arbejde og fuldtidsstudie for at kunne supplere SU’en.
Samtidig hedder det sig fra flere politikere, at de studerende er dovne og forvænte med en høj SU.
Camilla Paulsen henviser i sit debatindlæg til en undersøgelse fra tidligere i år blandt de journaliststuderende, hvor kun ca. en fjerdedel svarer, at de trives og har det godt.
Lignende tendenser viser sig i en Rambøll-undersøgelse af studerende på KU offentliggjort i januar i år, hvor 45 pct. af de adspurgte svarer, at de oplever fysiske stress-symptomer i det daglige.
Uddannelse for erhvervslivet
Hvordan er det kommet så vidt? Det kunne tyde på, at de danske studerende ikke er helt så dovne og forkælede, som det ofte bliver fremstillet som.
Om stressniveauet så skyldes problemer med økonomien, boligsituationen eller en stor arbejdsbyrde på studiet, så lider mange studerende i stigende grad under presset fra den konkurrencementalitet og nyliberale individualisme, der har gennemsyret uddannelsessystemet de sidste mere end 10 år.
Efterhånden er den gængse holdning, at du som studerende og kommende spiller på arbejdsmarkedet er dit CV og dit netværk. Individualismen sniger sig ind – alt er op til den enkelte, og presset fra omverdenen planter sig i individet.
Projekt ‘uddannelse for erhvervslivet’ er i fuld gang. Og hvis du ikke kan klare ræset, er du måske bare ikke en brugbar soldat i konkurrencestaten?
Se også:
SAA 341: Nyt angreb på de studerende: Der skal uddannes færre humanister
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe