Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 341 – 15. oktober 2014 (Kun online)

Masseprotester i Irland mod nye vandafgifter

Simon Basketter + John Molyneux

Demonstranter fyldte gaderne i Dublin sidste lørdag (11. okt.) mod indførelsen af vandafgifter.

Arrangørerne havde håbet, at 20.000 ville dukke op, men faktisk protesterede
omkring 100.000 mennesker.

“Denne dag vil gå over i historien som den dag, hvor folk har besluttet at råbe op,” sagde det uafhængige parlamentsmedlem Clare Daly til demonstrationen.

“Vi er her i titusindvis for at sige, at vand er en menneskeret, der er baseret på behov, ikke på evnen til at betale.”

Brendan Ogle fra fagforeningen Unite sagde: “Det er et vendepunkt. Det var en protest mod vandafgifter, men det handlede også om seks års smerte, seks år, hvor nedskærings-kræfterne har presset og presset og presset, og hvor folk bare ikke kan, og ikke vil, tage mere.”

Som optakt til demonstrationen har der været en række protester i hele Irland for at forhindre installationen af vandmålere.

Demonstranter har brændt breve fra Irsk Vand og svoret ikke at betale afgiften. Andre sagde, at de havde returneret deres breve med parolen “Vi vil ikke betale”.

Mens demonstranter udtrykte enorm vrede mod regeringen, var vreden især rettet mod Labour-partiet, især mod vicestatsminister Joan Burton.

Hun havde afvist tidligere lokale protester og sagt, at folk åbenlyst ikke var så fattige, som de hævdede, fordi de havde filmet protesterne på deres smartphones.

Grupper af demonstranter råbte: “Skjul din telefon – her kommer Joan.”

Håne-symbol

“Det er tragisk,” sagde Brendan, “Lederen af Labour-partiet er blevet håne-symbolet blandt det, der skulle være Labours vælgere.”

Han sagde, at Burton bør undskylde for “at komme op som en Marie-Antoinette og insinuere, at hvis folk har råd til en telefon, skal de betale for vand.”

Parlamentsmedlem for People Before Profit (Mennesker før profit), Richard Boyd Barrett, siger, at der er blevet indkaldt til gademøder de steder, hvor vandmålerne er blevet installeret, hvilket har ført til politisk mobilisering i et nyt omfang.

“Jeg har deltaget i otte møder i Dun Laoghaire-området de sidste fjorten dage, og der har deltaget over 800 på dem. Jeg var på et i Tipperary, hvor der var 200 og et i Rush, hvor der var omkring 70. Der har været massiv mobilisering gennem Facebook og sociale medier.

“Vand er så afgørende for menneskers liv, at det er utroligt, at denne regering ville forsøge at gøre det til en handelsvare.”

“Vi betaler allerede nogle af de højeste afgifter i Europa, så dette er blot én opkrævning for mange for mennesker, der allerede kæmper for at få enderne til at mødes.”

Opkrævningerne startede den 1. oktober, og den første regning skal betales i januar. Byrådsmedlem for People Before Profit, Gino Kenny, sagde, at han ikke havde set så mange mennesker på en demonstration siden 2003, hvor folk marcherede mod krigen i Irak.

“Stemningen var fantastisk,” sagde han. “Dette er kun starten på en meget større kampagne. Vi må ikke miste momentum, det er nu, folk har brug for at stå sammen. Regeringen er i store problemer.”

Der er planlagt en dag med lokale protester 1. november.

Fra Dublin rapporterer John Molyneux:

Demonstrationen blev indkaldt af Right2Water Coalition, som omfatter 5 fagforeninger (dog ikke SIPTU, den største fagforening), People Before Profit (os), Sinn Fein, Anti-Nedskærings Alliancen (Socialistpartiet) og andre, men fagforeningernes rolle var ikke stor.

Dette var et græsrodsoprør fra arbejder-lokalsamfund i hele landet, men især i de fattigere arbejderkvarterer i Dublin. Det kommer efter uger med masse-gademøder – nogle gange 25-50, andre gange 200 eller flere – i boligkvarterer i mange dele af Dublin og andre steder – plus daglige blokader for at stoppe installationen af vandmålere uden for folks hjem.

Demonstrationen var helt fredelig – politiet gjorde intet forsøg på at blande sig (selv om der har været nogle sammenstød med dem omkring installationen af målere), men den var meget militant og karneval-agtig – fuld af kampgejst. Og den var meget arbejderpræget.

People Before Profit havde en stor indsats på dagen og rekrutterede mange. Desuden havde de en af hovedtalerne ved afslutningen af demonstrationen – Richard Boyd Barrett, der opfordrede til en revolution i Irland og fik en stor respons.

Næste stop for kampagnen er en national dag med lokale demonstrationer og civil ulydighed (blokering af veje etc.) for at lukke landet ned 1. november. Regeringen har forresten allerede annonceret indrømmelser.

Suppleringsvalg

Samme dag fik vi resultaterne af 2 suppleringsvalg, som begge var overraskelser. I Dublin South West – et udpræget arbejderkvarter – besejrede Paul Murphy fra Socialistpartiet de klare favoritter, Sinn Fein, især ved at vare klar på spørgsmålet om vandafgifter (Sinn Fein er imod afgifterne, men svag på spørgsmålet om ikke-betaling).

I Roscommon – et landligt område, der normalt er mere konservativt – blev Fianna Fail-favoritten slået af en uafhængig venstreorienteret vandafgifts-modstander. Begge resultater, især det i Dublin, styrker billedet af, at der finder en betydelig radikalisering sted i den irske arbejderklasse i øjeblikket.

Den øverste artikel har været bragt i Socialist Worker (UK), nr. 2425, 14. oktober 2014.
Rapporten fra John Molyneux er modtaget på mail.

Flere artikler fra nr. 341

Flere numre fra 2014

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand - Irland

Se flere artikler af forfatter:
Simon Basketter
John Molyneux

Siden er vist 2036 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside