Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 346 – 14. juli 2015 – side 7

Hvordan finder man magteliten?

Anders Bæk Simonsen

Efter 5 års arbejde har forskerne Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard dokumenteret et tværgående magtnetværk, hvis kerne udgøres af 423 personer i samfundets top.

Metoden de har anvendt er enkel, men omfattende:

De har indsamlet lister over bestyrelser og direktioner for de 1.000 største danske virksomheder.

Derefter har de set på bestyrelserne i de statslige organisationer, såsom Nationalbanken, alle medlemslister fra de 114 VL grupper (Virksomhedsledelses-grupper), alle Folketingets og regeringens udvalg og nedsatte kommissioner, bestyrelserne fra dagbladene, bankerne og kapitalfondene og alle organisationer med høringsret (alt fra LO til Kattens Værn).

Endelig er sociale begivenheder og netværk såsom kongeligt bal, gæstelister fra royale selskaber, statsbesøg, ledelsesseminarer for offentlige topledere og deltagerlisten for erhvervsmand (og lidt af et knudepunkt i magtelitens netværk) Fritz Schurs 60-års fødselsdagsfest.

Alle disse tal giver sammenlagt 5079 forskellige netværk med i alt 56.536 poster.

Skære fra

Over halvdelen af poster bestrides af de samme personer.

Man har pillet folk med en enkelt post ud. Bagefter har man indregnet ”afstanden” imellem personerne. Er man i store netværk som fx et kongeligt bal og har få poster i andre netværk er ens afstand forholdsvis stor.

Hvis man derimod kender hinanden fra flere forskellige bestyrelsesposter og netværk med en grænse omkring de 14, viser sociologiske forskning, at man kender hinanden bedre og netværkene bliver vedligeholdt.

På den måder er det er først når man når til tallet 500 personer man i virkeligheden kommer tæt på kernen af dette netværk. Det er denne 0.01 % af befolkningen som reelt sidder på de tungeste poster, og hver har op mod 37 poster i netværket.

Derfra har man pillet en efter en væk, og stoppet ved tallet 423, da netværket vil bliver svagere forbundet internt, hvis man pillede én af disse 423 personer ud.

Se også:
SAA 346: Vi har en magtelite der styrer landet

Flere artikler fra nr. 346

Flere numre fra 2015

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 1524 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside